Effekter av nätverkande

07.09.2022 kl. 13:45
BLOGG. Några förändringar i de nätverk för anställda och förtroendevalda som Förbundsarenan driver är aktuella. Målet är att nätverken ska stöda och vara till nytta för ännu fler av våra medlemsförbund. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring betydelsen av fungerande nätverk för de finlandssvenska förbunden.
Text: Mari Pennanen
Bild: Joanna Lindén-Montes
 

Förbundsarenan driver flera nätverk där grundtanken är att anställda och förtroendevalda som vill byta erfarenheter och dela expertis med kollegor inom andra organisationer i civilsamhället ska ha möjligheter till det. Samtidigt ger nätverken möjligheter för förbunden att knyta närmare kontakter och samverka kring gemensamma frågor. Våra nätverksträffar är välbesökta och vi får överlag mycket bra respons. Våra medlemsförbund gav till exempel i medlemsenkäten Förbundsrundan våren 2021 mycket bra respons och lyfte fram att nätverken är en arena för kontakter till andra organisationer, där de kan lära känna varandra, får träffas och att de stärker det finlandssvenska perspektivet. Genom nätverken stöds kompetensutvecklingen och aktuella ärenden lyfts fram.

I år har vi gjort några ändringar i nätverken (...) Orsaken är att vi vill att nätverken ska fungera smidigt för dem som är med.

I år har vi gjort några ändringar i nätverken. Vi har bytt namn på några och ändrat fokus för några. Orsaken är att vi vill att nätverken ska fungera smidigt för dem som är med, och också att så många som möjligt ska vara med, eftersom nätverken förstås endast är till nytta för dem som deltar och använder sig av nätverken.

Nyheter inom nätverken

Förbundsarenans nätverk är titelbundna. De är namngivna utgående från de titlar som deltagarna har. Ett exempel är Verksamhetsledarnätverket, där målgruppen är förbundens verksamhetsledare, eller har motsvarande titel. Eftersom organisationerna ser olika ut gör också titlarna det, men den överlägset vanligaste titeln för den ”ledande tjänstepersonen” inom Förbundsarenans medlemsorganisationer är verksamhetsledare. Om man då har titeln generalsekreterare, kanslichef, direktör eller organisationschef (för att nämna några) så tror vi att alla ”i verksamhetsledarrollen” känner sig välkomna i verksamhetsledarnätverket. Därför har också det som tidigare hette Informatörsnätverket nu bytt namn till Kommunikatörsnätverket, eftersom det finns allt färre med titeln informatör och allt fler med titeln kommunikatör. Många jobbar också med kommunikationsuppgifter under en annan titel, men kan förhoppningsvis känna sig hemma i nätverket om en stor del av arbetsuppgifterna handlar om kommunikation.

Förbundens sakkunniga är ett nytt namn på ett nätverk, liksom också Administrationsproffsen. Nätverket som tidigare var för ”ensamjobbare” har breddats lite till Små kanslier. Nätverken för Förbundsekonomerna, Tidskriftsredaktörerna och Förbundsordförandena fortsätter. Vi hoppas alla ska hitta ett (eller flera) nätverk där ni känner er hemma. Och jag påminner gärna om möjligheten att delta i enskilda nätverksträffar, om temat är aktuellt och relevant för just ditt arbete, även om du inte hör till målgruppen utgående från din titel. Om du är osäker, ta kontakt så diskuterar vi.

En nyhet är Förbundsforum. Under den rubriken kommer vi att samla alla intresserade till diskussion kring teman som har en bredare målgrupp.

En nyhet är Förbundsforum. Under den rubriken kommer vi att samla alla intresserade till diskussion kring teman som har en bredare målgrupp. Vi inleder med ett Förbundsforum kring riksdagsvalet 12 september och kommer senare i höst att samlas för att diskutera termer och begrepp gällande vår sektor.

Grundtanken med Förbundsarenans nätverk är att ge möjlighet att byta erfarenheter och dela expertis med kollegor inom andra organisationer i civilsamhället. I nätverken lär vi oss tillsammans med och av varandra. Samtidigt ger nätverken möjligheter för förbunden att knyta närmare kontakter och samverka kring gemensamma frågor.

Men gällande det finlandssvenska civilsamhället och kontakter till de andra 63 medlemsförbunden i Förbundsarenan är våra nätverk oslagbara.

Nätverken är öppna för alla som jobbar inom civilsamhällets förbund och centralorganisationer på svenska i Finland. Ett bevis för att våra nätverk fungerar bra och är nyttiga är också att personer från andra sektorer och andra organisationer tar kontakt och vill vara med. De har hört om hur bra nätverken fungerar, men där drar vi gränsen. Förbundsarenans nätverk är i första hand för våra medlemsförbund och för att nätverkandet ska bära frukt koncentrerar vi oss på vår sektor. Vi hoppas dock att förbundsanställda också nätverkar brett med andra sektorer för att få ytterligare bredd i sina personliga och i organisationens nätverk. Men gällande det finlandssvenska civilsamhället och kontakter till de andra 63 medlemsförbunden i Förbundsarenan är våra nätverk oslagbara. Välkommen med!

 Läs mer om våra nätverk.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83507_t.jpg

Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet

NYHET. Förbundsarenan har korat Henna Björkqvist som Årets ordförande bland centralorganisationer i det finlandssvenska civilsamhället. Björkqvist har varit ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö sedan hösten 2020. Läs mera »
04.10.2022 kl. 19:00
83480_t.jpg

Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.Läs mera »
03.10.2022 kl. 08:38
83436_t.jpg

Unga erbjuds ledarskapsutbildning i unikt projekt

BLOGG. Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. Det går undan och samarbetet utökas som bäst med flera nya aktörer, skriver verksamhetsledare Katja Salojärvi.Läs mera »
28.09.2022 kl. 12:14
83155_t.jpg

Malin Lindholm ny vice ordförande på Förbundsarenan

NYHET. Det har skett ett byte på posten som vice ordförande. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom, tar över och ser framemot att fortsätta arbetet för ett starkare civilsamhälle.Läs mera »
07.09.2022 kl. 13:19
83150_t.jpg

Våra värdefulla tidskrifter

BLOGG. Då man jobbar inom en organisation som ger ut en medlemstidning är Förbundsarenans nyutkomna rapport Tidskriftsbarometern intressant läsning. Ilona Salonen, t.f. verksamhetsledare på Svenska Hörselförbundet, reflekterar över rapportresultatet och tidskrifternas framtid.Läs mera »
07.09.2022 kl. 11:24
83135_t.jpg

Delta i kurser kring arbetsvälmående i Europa

NYHET. Förbundsarenan har beviljats bidrag för Erasmus+ mobilitetsprogram. Bidraget ger anställda inom förbundsfältet och den fria bildningen möjlighet att delta i fortbildningar i fem europeiska länder under våren 2023.  Läs mera »
06.09.2022 kl. 11:43