Unga erbjuds ledarskapsutbildning i unikt projekt

28.09.2022 kl. 12:14
BLOGG. Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. Det går undan och samarbetet utökas som bäst med flera nya aktörer, skriver verksamhetsledare Katja Salojärvi.
Text: Katja Salojärvi
Bild: Frida Lönnroos
 

Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. GLU, som utbildningen kallas, står för egentligen för gruppledarutbildning för unga, men på inrådan av deltagarna beslöts att kort och gott kalla det för ledarskapsutbildning, viket lär smälla högre.

Utbildningen består av tio teorimoduler och en praktikperiod, och ska möta det dubbla behovet av att ge kompetens och arbetslivserfarenhet i en bransch där det råder brist på arbetskraft, samt höja ungdomarnas livskvalitet och välmående genom att ge dem sammanhang, sociala kontakter och positiva upplevelser av att känna sig behövda. Det har gått strålande, och feedbacken har överträffat de högt ställda förväntningarna.

Jag känner att GLU är en helt super grej som alla borde gå på. Man får så mycket nytta av den.

En av de många fina aspekterna i GLU är att väldigt lite material skapats för denna utbildning. I stället bjuds olika organisationer in med sitt eget färdiga material och expertföreläsare som ger just sin organisations vinkling och specialkunnande i olika aspekter av ledarskap. Det enda nya var egentligen att paketera dem i en helhet, omfattande sammanlagt tio teoribetonade träffar, och kombinera det med en praktikperiod i en redan fungerande barngrupp. Varje utbildning har också sin egen handledare som följer gruppen genom helheten, ordnar med praktikplatser, ser till kompensation av frånvaro och håller deltagarna om ryggen enligt behov. De flesta handledarna är anställda av Norr om Stan, utom i Vanda där stadens svenska ungdomsarbetare handleder en grupp per termin – något för övriga städer att ta efter?

Utbildningen ska möta det dubbla behovet av att ge kompetens och arbetslivserfarenhet i en bransch där det råder brist på arbetskraft, samt höja ungdomarnas livskvalitet och välmående genom att ge dem sammanhang, sociala kontakter och positiva upplevelser av att känna sig behövda.

Om nyttan för ungdomarna som går programmet är stor, blir inte de medverkande organisationerna långt efter. De som bidrar med föreläsare och material vinner på att de ger sin organisation ett ansikte mot smarta, drivna och motiverade unga med tanke på kommande rekrytering, att föreläsare och deras organisationer ökar sin kompetens genom att dela material, tips och erfarenhet med andra föreläsare inom GLU, samt att de som tar emot bra praktikanter samtidigt breddar sin vikariepool. Konceptet har vunnit gehör hos nästan alla kontaktade organisationer. Plats finns dock för fler att vara med, an efter som antalet utbildningar ökar. Målsättningen är att senast hösten 2023 kunna erbjuda utbildningen i alla de svenska skolorna i huvudstadsregionen, i en omfattning som ger en hel årskull möjlighet att delta.

Om nyttan för ungdomarna som går programmet är stor, blir inte de medverkande organisationerna långt efter. 

Under projektets första 18 månader har kring 90 ungdomar redan utexaminerats. Utbildningen har också validerats till två studiepoäng i samarbete med SFV:s studiecentral. Drygt 120 unga är anmälda till de kurser som börjar hösten 2022.

På organisationssidan är målen denna höst

  • att samla praktikhandledarna för en diskussion om vilken typ av samarbete de skulle ha nytta av – kanske ett praktikhandledarnätverk för dem som jobbar inom eftis, klubbar eller andra fritidsverksamheter för barn också kunde fungera som kamratstödsnätverk? Möjligen kunde nätverket jobba för kompetenshöjning också bland praktikhandledarna och höjd uppskattning för arbetet? Tillsammans med Sydkustens landskapsförbund nystar vi i detta.
  •  att ordna ett gemensamt seminarium för utbildarna för att utbyta sakkunskap och material samt få i gång ett tätare samarbete och informationsutbyte mellan de medverkande organisationerna specifikt gällande utbildningar för unga.
  • att få en start på någon form av mentorsprogram för de nyutbildade GLU-deltagarna för att hjälpa dem vidare in i organisationerna, knyta ungdomarna till olika verksamheter och ge dem påbyggnadskunskap inom organisationernas specialkompetens.
  • att kartlägga hur ungdomarna och arbetsgivarna bäst ska kunna hitta varandra – samarbete initierats med Arabia karriärcenter.
  • att bädda för att sprida konceptet nationellt – hallå alla ni vars organisationer ÄR nationella (och internationella, för varför sikta lågt?)!
  • att utöka samarbetet med finska organisationer, till att börja med via Kansalaisareena/Medborgararenan och de medverkande som har tvåspråkiga organisationer
  • att kartlägga vilken eller vilka organisation/-er som skulle kunna föra vidare konceptet utanför Norr om Stan rf:s verksamhetsområde – intressenter anmäle sig!
  • att utreda möjligheterna till företagssamarbete, och ja, även här tar vi gärna emot intresseanmälningar. Betänk målgruppen och fråga vilket företag som har råd att inte vara intresserat?

Lät detta intressant? Har ni inom din organisation praktikplatser, utbildare, material, eller annat ni vill bidra med? Är ni gärna med och funderar på framtiden för utbildningen, eller kanske bara nyfikna på att höra med? Tag i så fall kontakt med undertecknad!

Citat av ungdomarna

"Jag känner att GLU är en helt super grej som alla borde gå på. Man får så mycket nytta av den."

"Tack för en superfin kurs, jag hade så mycket lättare att skaffa sommarjobb och känner att jag är mera säker på mina verktyg"

"Tack för ert initiativ och allt ni gör. Jag har älskat den här ledarutbildningen och jag har lärt mig massor, mer än vad jag trodde. Lektionerna har varit mångsidiga och intressanta med bra lärare. Stort tack och ha det bra!"

"Utbildningen har varit superrolig och lärorik och jag skulle gå om den om man fick!"

 

Katja Salojärvi är projektledare för GLU- gruppledarskapsutbildning för unga. Hon nås via telefon 050-432 8888 eller e-post: katja.salojarvi@nos.fi.

 

85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83480_t.jpg

Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.Läs mera »
03.10.2022 kl. 08:38