Tänk bredare kring evenemang och försäljning

22.04.2024 kl. 12:29
ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.

Text: Robert Nilsson
Foto: Frida Lönnroos

Genom egna evenemang har organisationer möjlighet att samla deltagaravgifter, få sponsring och arrangera spännande aktiviteter som lotterier. Deltagaravgifter betraktas vanligtvis som skattefria inkomster för organisationer, och för detaljerade riktlinjer om detta kan du läsa mer på Skatteförvaltningens anvisningar för föreningar.

Om du är osäker på reglerna kring försäljning, tveka inte att kontakta skatteförvaltningen. De erbjuder servicenummer specifikt för organisationer och det finns även en möjlighet att få skriftlig handledning eller förhandsavgörande i frågor om försäljning och momsbeskattning. Du kan läsa mer om detta via denna länk.

För att underlätta planeringen av evenemang är Föreningsresursen en bra och informativ källa att använda sig av.

Vid evenemang är det tillåtet för organisationer att ägna sig åt olika slags försäljning, allt från försäljning av olika typer av prylar som till exempel t-shirts till försäljning av godis.

Skatteförvaltningen har i sin anvisning om gränser för momsfri verksamhet samlat vad som gäller för just den här typen av försäljningar. Inkomster från försäljning kan vara skattefria under vissa förutsättningar.

Lotterier är ett annat sätt för en organisation att vid ett evenemang dryga ut inkomsterna. Då det gäller lotterier är det lotterilagen som styr och avgör vad som är möjligt och lagligt. På Föreningsresursen finns också information.

Vid ett jubileum kan en organisation också välja att kombinera firandet med att samla in medel till verksamheten.

Med ett insamlingslov så säkerställs en smidig medelsanskaffning i samband med jubiléet. Grundregeln är att det finns två insamlingslov, ett större och ett mindre.

Då det gäller insamlingslov kan du läsa mer om vad som gäller via bland annat polisens hemsida. Via polisens sidor går det också att se i vilka fall det är tillåtet att samla in pengar utan ett insamlingslov.

Språkambassadörerna, samverkande medlemmar till Förbundsarenan, planerade och genomförde ett jubileums evenemang under och i samband med Nordens dag år 2023. Du kan läsa mer om deras arbete kring det evenemanget via denna länk.

Tänk också på att vissa evenemang kan komma att kräva tillstånd, och du kan läsa mer om detta på polisens hemsida. Föreningsresursens sidor ger också många insikter om vad som gäller kring tillstånd.

91162_t.jpg

Vem älskar ett nyhetsbrev?

ARTIKEL. Nyhetsbrev är en smidig kommunikationskanal för förbund att nå ut till sina medlemmar och andra som är intresserade av organisationens verksamhet. Men hur effektiv är kommunikationen egentligen? Och vad ska man skriva?Läs mera »
03.10.2024 kl. 14:41
90800_t.jpg

Medlemsavgifter som finansieringskälla

Traditionellt har medlemsavgifter varit en grundpelare i många förbunds ekonomi. Allt färre förbund uppger ändå medlemsavgifter som en inkomstkälla och Robert Nilsson, projektledare för Finansieringskällor för förbunden, har tittat närmare på detta.Läs mera »
30.08.2024 kl. 14:32
90564_t.jpg

Tips för ett mer engagerat civilsamhälle

ARTIKEL. Hur ser framtidens engagemang ut? Hur kommer medlemskap att se ut och hur kan förbund och föreningar engagera nya medlemmar? Engagerade studerande lyfter fram hur vi gör människor delaktiga. Läs mera »
30.07.2024 kl. 10:29
90563_t.jpg

Utmaningen att rekrytera till civilsamhället

ARTIKEL. Att hitta rätt personer för civilsamhällets både breda och växlande uppgifter kan vara utmanande. Aalto-studerande hur under våren jobbat med frågan och lyfter fram idéer och förslag för smidiga rekryteringsprocesser.Läs mera »
30.07.2024 kl. 10:10
90374_t.jpg

Testamentdonationer för att stärka civilsamhället

ARTIKEL. Finns det modeller eller lösningar kring testamentsgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av? Det har studerande vid Aalto-universitetet forskat kring denna vår.Läs mera »
17.06.2024 kl. 09:09
90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48
90119_t.jpg

Ordföranderollen kommer med höga förväntningar

ARTIKEL. Vad innebär det att vara ordförande för ett förbund eller en centralorganisation idag? Vardagen, rutiner och organisationskulturen ser olika ut i alla förbund. Det finns mycket att lära av varandra och här kommer tips från erfarna ordförande.Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:11
88893_t.jpg

Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället

ARTIKEL. Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället på många olika sätt. Här lyfter vi fram tips och länkar för er som vill veta mer om denna bidragsform. Läs mera »
07.05.2024 kl. 09:15
88890_t.jpg

Olika vägar till EU-finansering

ARTIKEL. EU-finansiering utgör en betydande möjlighet för organisationer. Det finns många olika sätt att söka EU-finansiering på och här har vi samlat tips och resurser som kan vara till hjälp för er som är intresserade av EU-projekt och olika finansieringsformer.Läs mera »
29.04.2024 kl. 08:33