Testamentdonationer för att stärka civilsamhället

17.06.2024 kl. 09:09
ARTIKEL. Finns det modeller eller lösningar kring testamentsgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av? Det har studerande vid Aalto-universitetet forskat kring denna vår.

Text: Robert Nilsson
Foto: Nadina Vihinen

Förbundsarenan har under våren haft ett samarbete med Handelshögskolan vid Aalto-universitetet. Studerande på Aaltos Capstonekurs i Organizational Analysis använde Förbundsarenan som case kring utmaningar för organisationer i civilsamhället.

Fokus på testamenten

Civilsamhällets utmaningar är många. Organisationer, inklusive många av Förbundsarenans medlemsförbund, lyfter fram att deras ekonomi är en källa till oro. Frågeställningar som hur framtidens finansiering för civilsamhället ska se ut diskuteras flitigt på fältet.

Förbundsarenan koodnerade under under en synlighetskampanj kring testamentgivande – Framtidsgåvan. Testamentdonationer till organisationer i Finland utgör dock en relativt liten del av de donationer som görs till civilsamhället. I våra nordiska grannländer är det fler personer som årligen donerar till organisationer i civilsamhället via testamentdonationer. Detta var en sak som Förbundsarenan önskade att de studerande vid Aalto skulle titta närmare på. Finns det modeller eller lösningar kring testamentgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av?

Testamentdonationer i Norden

Arbetsgruppen som tog sig an uppgiften valde att titta på testamentgivande i Danmark, Finland och Sverige. I arbetet fokuserade gruppen på att jämföra juridiken kring testamentgivande mellan dessa tre länder, att analysera den danska och den svenska modellen kring testamentgivande samt om och hur dessa modeller eventuellt skulle kunna implementeras i Finland.

Analysen pekade på att det finns många likheter mellan de tre undersökta ländernas juridiska ramverk kring testamenten. Skillnaderna som lyftes fram var att i Sverige finns det sedan en längre tid en fond som förvaltar arv till personer som saknar arvingar och testamente, Allmänna arvsfonden. Organisationer i civilsamhället kan sedan söka bidrag från den fonden. I Danmark finns det en modell som bygger på att staten skapat incitament till att ta med organisationer från civilsamhället i testamenten.

Slutsatser

Arbetsgruppen ansåg att det finns ett behov för ett nytt sätt att se på testamentdonationer till organisationer i det finländska civilsamhället. Beslutsfattare i Finland kunde välja att antingen dra nytta av andra redan existerande modeller eller skapa en helt ny egen modell.

Rapporten som arbetsgruppen skrivit visar att en effektivare styrning av testamentdonationer och arv från personer utan arvingar skulle kunna stärka finansieringen av den tredje sektorn och därmed stödja civilsamhällets verksamhet, även med måttliga lagändringar.

Läs rapporten här.

93080_t.jpg

Nomineringen för Årets tidskrift 2025 är i gång

NYHET. Det är dags för den andra upplagan av årets tidskrift. Nu kan du nominera en tidskrift till priset.Läs mera »
07.04.2025 kl. 08:09
93027_t.jpg

Förbundsarenan flyttar i maj

NYHET. Förbundsarenans kansli har sedan nystarten för tio år sedan haft kansli och en stor del av verksmaheten i SFV-huset G18, visserligen på olika våningar under årens lopp. I maj går flyttlasset några kvarter till TFiF-huset på Eriksgatan 2 i Helsingfors.Läs mera »
01.04.2025 kl. 13:06
92978_t.jpg

EU:s lönetransparensdirektiv – Vad innebär det och hur påverkar det dig?

ARTIKEL. Den europeiska arbetsmarknaden genomgår en stor förändring med EU:s nya lönetransparensdirektiv, som syftar till att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Också i förbunden behövs insikt i direktivet, och här lyfter Charlotta Olkinuora på Navigator Partners fram vad vi behöver veta.Läs mera »
27.03.2025 kl. 14:29
92872_t.jpg

Engagera dig för framtidens generationer

BLOGG. Civilsamhället är beroende av engagemang och att engagera sig för framtidens generationer är en investering i framtidens ledare. Läs mera »
20.03.2025 kl. 09:46
92856_t.jpg

Investera mer i civilsamhället

Civilsamhället gör Finland säkrare, tryggare och stärker demokratin. Drastiska nedskärningar i statsbidrag till organisationer har redan genomförts och inför år 2026 planeras ytterligare omfattande nedskärningar som på olika sätt direkt drabbar civilsamhället, den fria bildningen och kultursektorn.Läs mera »
24.03.2025 kl. 04:46
92650_t.jpg

Behovet av annorlunda ledarskap

BLOGG. Hårda tider och nedskärningar i finansieringen. Hårda tider betyder samtidigt ett ökat behov av den verksamhet förbunden erbjuder. Hårda tider kan leda till ledare som vacklar under stress och press. Men hårda tider kan också leda till nya sätt att leda.Läs mera »
03.03.2025 kl. 13:10
92585_t.jpg

Det är ansvarsfullt att jobba strategiskt – och du som styrelsemedlem har ett ansvar

BLOGG. Det är inte enkelt att jobba strategiskt i alla lägen, men det är ett måste för att garantera kraftfulla organisationer på sikt. Det skriver Martina Candolin i sin blogg om temat som förbundens styrelser får stöd och inspiration till under Styrelsedagarna i april. Läs mera »
25.02.2025 kl. 08:59
92571_t.jpg

Taike-bidrag för stöd till kulturtidskrifter

NYHET. Förbundsarenan har i år för första gången beviljats bidrag från Centret för konstfrämjande Taike. Förbundsarenan har fått ett riktat bidrag inom utdelningen till kulturtidskrifter och webbpublikationer. Bidraget används för tidskriftsombudets arbete, som nu också kan fokusera mer specifikt på kulturtidskrifternas utmaningar. Läs mera »
24.02.2025 kl. 11:18
92381_t.jpg

Civilsamhället i brytningsskede

NYHET. Vad betyder nedskärningarna i statsbidrag för det finlandssvenska civilsamhället? Förbundsarenan har i en enkät kartlagt hur nedskärningarna kommer att drabba de finlandssvenska förbunden och rapporten visar en stor oro men också resiliens.Läs mera »
05.02.2025 kl. 08:21