Årets förbund 2023: FDUV påverkar genom dialog och samarbete

18.04.2023 kl. 13:00
NYHET. FDUV:s aktiva intressebevakning kulminerade då vårdreformen trädde i kraft och den nya lagen om funktionshinderservice godkändes av riksdagen. Det långsiktiga och målmedvetna påverkansarbetet, som är en förebild för andra organisationer, har burit frukt och ger FDUV titeln Årets förbund.

Foto: Joanna Lindén-Montes

– Lagstiftningen kring vårdreformen motsvarar långt förbundets vision och flera av våra synpunkter på den nya funktionshinderlagen beaktades ännu på slutrakan av lagstiftningsprocessen. Vi har försökt vara konstruktiva och lösningsinriktade så det känns fint att vårt arbete uppmärksammas också på det här sättet, säger Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare på FDUV.  

Hon påpekar att arbetet ändå fortsätter, det krävs aktiv uppföljning av hur vårdreformen landar i de olika välfärdsområdena och den nya funktionshinderlagen implementeras. För förbundets målgrupper – personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning och deras familjer – är båda reformerna inklusive upplösningen av Kårkulla samkommun synnerligen betydande. FDUV representerar människor som kan ha svårt att få sina röster hörda i samhället.  

FDUV är ett bra exempel på hur man för fram och ger synlighet för sina medlemmars behov och åsikter

– Därför är det viktigt för oss att på olika sätt lyssna in medlemmarnas och medlemsföreningarnas mångskiftande behov. Genom familjekurser, infokvällar och rådgivning har förbundet kontakt med fältet och får information om eventuella missförhållanden. Samtidigt kan vi berätta om hur reformerna framskrider, säger Vanessa Westerlund, sakkunnig inom påverkansarbete på FDUV. 

– Det resultatinriktade påverkansarbetet har krävt att förbundet både jobbat långsiktigt, men också vid behov kunnat reagera snabbt. FDUV samarbetar med både de finskspråkiga systerorganisationerna och andra svenskspråkiga organisationer på ett smidigt sätt. FDUV är ett bra exempel på hur man för fram och ger synlighet för sina medlemmars behov och åsikter, säger Viveca Hagmark, ordförande för Förbundsarenan.  

Vandringspriset Årets förbund delas ut till en av Förbundsarenans medlemsorganisationer för att lyfta fram den värdefulla verksamhet som bedrivs inom civilsamhället. Förbundsarenan är den gemensamma arenan för de finlandssvenska förbunden att agera tillsammans. Förbundsarenan stärker förutsättningarna för förbunden att utvecklas och verka enligt sina egna syften och svara mot aktuella behov.  

 Läs mer om priset Årets förbund

 

91510_t.jpg

Förbundsarenan söker en praktikant för våren 2025

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för tre månader våren 2025. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:36
91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:14
91476_t.jpg

Linnéa Henriksson omvald till ordförande för Förbundsarenan

NYHET. Förbundsarenans höstmöte har omvalt Linnéa Henriksson som ordförande för år 2025. Höstmötet har också antagit Föreningen Luckan som ny medlem, så nu är Förbundsarenan en arena för samverkan för 69 förbund och centralorganisationer. Läs mera »
30.10.2024 kl. 13:12
91471_t.jpg

Nätverk betyder allt då Sonja bygger upp it-stöd också på svenska

BLOGG. Hur är det att jobba med svensk verksamhet inom en finsk organisation? Hur bygger man upp nätverk inom den finlandssvenska förbundsvärlden och skapar kontakter och synergier när såväl man själv som arbetsbilden är ny? Bland annat dessa frågor funderar Sonja Bäckman från Enter ry på i sin blogg. Läs mera »
30.10.2024 kl. 08:32
91404_t.jpg

Långa processer för att få insamlingslov

ARTIKEL. Allt fler organisationer ser behov av att finansiera sina verksamheter genom donationer, men vägen dit kan vara lång och krävande. På senaste Förbundsforum delade Natur och Miljö samt Språkambassadörerna med sig sina erfarenheter av att ansöka om insamlingslov och börja be om donationer. Läs mera »
28.10.2024 kl. 08:21
91162_t.jpg

Vem älskar ett nyhetsbrev?

ARTIKEL. Nyhetsbrev är en smidig kommunikationskanal för förbund att nå ut till sina medlemmar och andra som är intresserade av organisationens verksamhet. Men hur effektiv är kommunikationen egentligen? Och vad ska man skriva?Läs mera »
03.10.2024 kl. 14:41
91161_t.jpg

Ansök om att få en mentor som hjälper dig utvecklas i arbetet

ARTIKEL. En ny omgång av Förbundsarenans mentorskapsprogram startar. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället få en personlig mentor som stöd.Läs mera »
03.10.2024 kl. 13:45
91159_t.jpg

Delningskultur – mer än bara carpool

INGÅNGEN. Hur kan civilsamhället tänka om när det gäller samarbete, att dela och lyfta varandra? Förbundsarenans verksamhet är i sig ett exempel på att jobba för att bygga en delningskultur. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen bloggar om tankar efter en nordisk workshop.Läs mera »
03.10.2024 kl. 12:29
91152_t.jpg

Snart kan vi se varje timme av osjälviskt arbete

BLOGG. Alla timmar som läggs på volontärarbete behöver synliggöras. På Organisationskonferensen presenterades ett nytt sätt att göra detta av Ant Simons. Här i bloggen berättar han om sin lösning.Läs mera »
02.10.2024 kl. 12:12