Utmana för att få donationer

02.06.2023 kl. 08:16
BLOGG. Ett sätt att möta en orostrend är att tänka innovativt och utanför den berömda boxen. Att utmana sig själv, den egna organisationen och de egna strukturerna. Detta gäller också då det är frågan om pengar.

Text: Robert Nilsson
Bild: Joanna Lindén-Montes

Det finns många olika sätt för en organisation att få in pengar till verksamheten. De ”klassiska” sätten är säkert bekanta för de flesta. Vi skriver ansökningar, ber om donationer via insamlingslov och så vidare. Men det finns också andra sätt och ett sådant handlar om att utmana.

En grundförutsättning för att en organisation överhuvudtaget ska kunna få ta emot och hantera en donation är att det finns inskrivet i organisationens stadgar. Låt oss i detta fall anta att så är fallet.

För att en organisation aktivt ska kunna be allmänheten om donationer krävs ett insamlingslov. På polisens sidor finns det mycket, och tydlig, information om detta, bland annat finns det en sektion som behandlar vanliga frågor om penninginsamlingar som jag varmt rekommenderar organisationer att bekanta sig med.

Födelsedagsinsamling

Det blir vanligare och vanligare att människor vill hjälpa aktörer i civilsamhället på olika sätt. En typ av hjälp som ökat är att privatpersoner, till exempel i samband med en födelsedag, istället för gåvor önskar att festdeltagarna betalar in en valfri summa pengar som efter firandet doneras vidare till en organisation.

Anledningen till att denna typ av givande ökat handlar mycket om att det blivit relativt enkelt att ge pengar till organisationer. Möjligheterna till olika former av onlinebetalningar, eller donationer via mobilapplikationer, är fler än tidigare. Eftersom det blivit enklare att ge på detta vis så borde även vi som jobbar inom civilsamhället utnyttja potentialen bättre.

Tänk er en organisation som har ett styrelsemöte. Ofta diskuteras organisationens ekonomi i samband styrelsemöten. Då ekonomi diskuteras kan det vara bra att informera den egna styrelsen om att organisationen nog får ta emot donationer. Det står i stadgarna.

Det är dock hela tiden viktigt att komma ihåg att om vi (som i detta exempel) saknar ett insamlingslov kan vi inte be allmänheten donera pengar åt oss. Däremot är det fritt fram för människor att på eget initiativ starta en egen insamling åt organisationen. Exempelvis kan en person som fyller år utmana sina släktingar och vänner att istället för att ge gåvor till födelsdagspersonen ge en valfri summa pengar som sedan doneras till en organisation.

Genom att föra den typen av samtal så kan en organisation öppna upp för den typen av givande. Kanske till och med någon i den egna styrelsen nappar på den idén? Det är alltså tillåtet också utan insamlingslov.

Dessutom tror jag att om/när styrelsemedlemmar aktivt deltar i, eller aktivt startar, en insamlingsprocess kan det skapa ömsesidig tillit och fördjupa relationen mellan givare och organisationen.

Ringar på vattnet

De egna insamlingarna, oaktat vem som initierat dem, kan i sin tur också komma att fungera som inspirerande exempel för andra givare. Det kan alltså i bästa fall skapas en positiv dominoeffekt, eller ringar på vattnet, som uppmuntrar andra privatpersoner att själva starta egna insamlingar.

Låt oss då säga att detta händer. En person, antingen styrelsemedlem eller någon annan, gör den här donationen. Vad händer efter detta då? Det är då som vi (mottagare av donationen) såklart berättar för världen om detta. Givetvis förutsatt att det är okej för personen som står bakom donationen.

Att berätta detta via till exempel nyhetsbrev eller sociala medier gör att vi kan få upp ögonen för denna typ av initiativ hos en bredare massa. Med andra ord, det är alltså fullt tillåtet att berätta att en organisation har fått en sådan här gåva.

Dessa typer av initiativ är till sin natur relativt enkla och kostnadseffektiva sätt att involvera personer i insamlingsinsatser som ju också bidrar till att sprida budskapet om vad en organisation gör och för vem.

Så låt oss utmana och skapa ringar på vattnet!

I bloggen Finansieringsfunderingar reflekterar, analyserar och informerar Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson kring finansiering inom civilsamhället, och i synnerhet bland de finlandssvenska förbunden.

 Läs mer om projketet Finansieringskällor för förbunden

91786_t.jpg

Fem frågor om Förbundsarenan

NYHET. Ett verksamhetsår tar snart slut och ett annat ska börja. Vad händer på Förbundsarenan? Vi ställer fem frågor till verksamhetsledare Mari Pennanen. Läs mera »
29.11.2024 kl. 11:39
91758_t.jpg

Tiden går fort när man har roligt

BLOGG. Det berömda citatet, “tiden går fort när man har roligt”, lämpar sig väl för att beskriva min tid i Förbundsarenans styrelse. Efter två år som styrelsemedlem lider mandatperioden mot sitt slut och efter en snabb reflektion med facit i hand kan jag inte annat än konstatera att det varit ett roligt och givande uppdrag.Läs mera »
28.11.2024 kl. 11:47
91740_t.jpg

Fem tips för regeringen – så kan den rycka ut för att stödja civilsamhället

ARTIKEL. Regeringen bör göra det enklare för privatpersoner och företag att stödja civilsamhället, skriver Robert Nilsson.Läs mera »
27.11.2024 kl. 08:40
91700_t.jpg

Studiebesök ger nya intryck och inspiration

ARTIKEL. I det dagliga arbetet är det ibland lätt att bli förlorad i arbetsrutiner och vardag där den stora bilden glöms bort. Därför är det så viktigt att ge sig själv en möjlighet till nya intryck.  Läs mera »
21.11.2024 kl. 10:42
91510_t.jpg

Förbundsarenan söker en praktikant för våren 2025

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för tre månader våren 2025. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:36
91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:14
91476_t.jpg

Linnéa Henriksson omvald till ordförande för Förbundsarenan

NYHET. Förbundsarenans höstmöte har omvalt Linnéa Henriksson som ordförande för år 2025. Höstmötet har också antagit Föreningen Luckan som ny medlem, så nu är Förbundsarenan en arena för samverkan för 69 förbund och centralorganisationer. Läs mera »
30.10.2024 kl. 13:12
91471_t.jpg

Nätverk betyder allt då Sonja bygger upp it-stöd också på svenska

BLOGG. Hur är det att jobba med svensk verksamhet inom en finsk organisation? Hur bygger man upp nätverk inom den finlandssvenska förbundsvärlden och skapar kontakter och synergier när såväl man själv som arbetsbilden är ny? Bland annat dessa frågor funderar Sonja Bäckman från Enter ry på i sin blogg. Läs mera »
30.10.2024 kl. 08:32
91404_t.jpg

Långa processer för att få insamlingslov

ARTIKEL. Allt fler organisationer ser behov av att finansiera sina verksamheter genom donationer, men vägen dit kan vara lång och krävande. På senaste Förbundsforum delade Natur och Miljö samt Språkambassadörerna med sig sina erfarenheter av att ansöka om insamlingslov och börja be om donationer. Läs mera »
28.10.2024 kl. 08:21