Olika vägar till EU-finansering

29.04.2024 kl. 08:33
ARTIKEL. EU-finansiering utgör en betydande möjlighet för organisationer. Det finns många olika sätt att söka EU-finansiering på och här har vi samlat tips och resurser som kan vara till hjälp för er som är intresserade av EU-projekt och olika finansieringsformer.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Förbundsarenans samverkande medlem, Pomoväst, har arrangerat en projektskola för föreningar och organisationer som vill starta olika typer av projekt, inklusive EU-finansierade projekt. Bekanta dig med projektskolans material via denna länk.

Leader: Invånarna som experter på utveckling

Leader är en verksamhetsform som fokuserar på invånarnas expertis och utveckling i sina egna områden. Leader-stödet består av finansiering från EU, staten och kommunerna.

EU-finansieringen kommer huvudsakligen från EU:s landsbygdsfond, och projekten realiseras främst på landsbygden. Du kan läsa mer om Leader-finansiering via denna länk.  

EU-finansieringsrådgivning

Du kan få gratis allmän information och rådgivning om EU:s olika finansieringsprogram och -instrument från Finlands nationella EU-finansieringsrådgivning. Syftet med tjänsten är att erbjuda allmän information om EU-finansiering och att främja dess nationella användning.

Rådgivningstjänsten är avsedd för finländska aktörer som är intresserade av EU-finansiering och ni kan läsa mer om deras olika tjänster via denna länk.

EU har också via sina egna webbsidor skapat en god överblick över vad EU-finansiering är, vem som kan söka och hur en organisation kan få olika sorters stöd kring ansökningar. Det finns mycket material och information tilgängligt och via denna länk kan ni börja sökande efter material och information. 

Via ministerierna

Statsrådets startsida kan hjälpadig framåt till bland annat olika ministeriers hemsidor i Finland.

Olika ministerier ansvarar för olika EU-projekt och via olika ministeriers sidor kan du bekanta dig med olika aktuella EU-finansierings möjligheter. Till exempel har Justitieministeriet och Miljöministeriet mycket information och länkar som handlar om EU-projekt som de koordinerar eller delfinansierar.

Övriga tips

För att hålla dig informerad om det senaste inom EU-finansiering, prenumerera på nyhetsbrev från ministerierna och EU. 

91740_t.jpg

Fem tips för regeringen – så kan den rycka ut för att stödja civilsamhället

ARTIKEL. Regeringen bör göra det enklare för privatpersoner och företag att stödja civilsamhället, skriver Robert Nilsson.Läs mera »
27.11.2024 kl. 08:40
91700_t.jpg

Studiebesök ger nya intryck och inspiration

ARTIKEL. I det dagliga arbetet är det ibland lätt att bli förlorad i arbetsrutiner och vardag där den stora bilden glöms bort. Därför är det så viktigt att ge sig själv en möjlighet till nya intryck.  Läs mera »
21.11.2024 kl. 10:42
91404_t.jpg

Långa processer för att få insamlingslov

ARTIKEL. Allt fler organisationer ser behov av att finansiera sina verksamheter genom donationer, men vägen dit kan vara lång och krävande. På senaste Förbundsforum delade Natur och Miljö samt Språkambassadörerna med sig sina erfarenheter av att ansöka om insamlingslov och börja be om donationer. Läs mera »
28.10.2024 kl. 08:21
91162_t.jpg

Vem älskar ett nyhetsbrev?

ARTIKEL. Nyhetsbrev är en smidig kommunikationskanal för förbund att nå ut till sina medlemmar och andra som är intresserade av organisationens verksamhet. Men hur effektiv är kommunikationen egentligen? Och vad ska man skriva?Läs mera »
03.10.2024 kl. 14:41
90800_t.jpg

Medlemsavgifter som finansieringskälla

Traditionellt har medlemsavgifter varit en grundpelare i många förbunds ekonomi. Allt färre förbund uppger ändå medlemsavgifter som en inkomstkälla och Robert Nilsson, projektledare för Finansieringskällor för förbunden, har tittat närmare på detta.Läs mera »
30.08.2024 kl. 14:32
90564_t.jpg

Tips för ett mer engagerat civilsamhälle

ARTIKEL. Hur ser framtidens engagemang ut? Hur kommer medlemskap att se ut och hur kan förbund och föreningar engagera nya medlemmar? Engagerade studerande lyfter fram hur vi gör människor delaktiga. Läs mera »
30.07.2024 kl. 10:29
90563_t.jpg

Utmaningen att rekrytera till civilsamhället

ARTIKEL. Att hitta rätt personer för civilsamhällets både breda och växlande uppgifter kan vara utmanande. Aalto-studerande hur under våren jobbat med frågan och lyfter fram idéer och förslag för smidiga rekryteringsprocesser.Läs mera »
30.07.2024 kl. 10:10
90374_t.jpg

Testamentdonationer för att stärka civilsamhället

ARTIKEL. Finns det modeller eller lösningar kring testamentsgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av? Det har studerande vid Aalto-universitetet forskat kring denna vår.Läs mera »
17.06.2024 kl. 09:09
90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48