Långa processer för att få insamlingslov

28.10.2024 kl. 08:21
ARTIKEL. Allt fler organisationer ser behov av att finansiera sina verksamheter genom donationer, men vägen dit kan vara lång och krävande. På senaste Förbundsforum delade Natur och Miljö samt Språkambassadörerna med sig sina erfarenheter av att ansöka om insamlingslov och börja be om donationer.

Text: Robert Nilsson
Foto: Kim Malmberg

För att en organisation ska få samla in donationer i Finland krävs ett insamlingslov från polisen.

Camilla Sederholm, verksamhetsledare på Natur och Miljö, och Jaan Siitonen, verksamhetsledare på Språkambassadörerna, berättade båda två om att vägen till att få penninginsamlingslov var lång. Enligt polisens hemsida är den genomsnittliga behandlingstiden för ett penninginsamlingstillstånd idag mellan fem och sju månader. För Natur och Miljö tog det nästan exakt sju månader att få ett beslut. 

– Under tiden vi väntade på beslut från polisen förberedde vi oss för två möjliga utfall: att vi skulle få tillståndet eller att vi inte skulle få det, förklarar Camilla. 

Båda utfallen krävde tid och planering. Språkambassadörerna hade bestämt att de ville pröva nya vägar till att få finansiering och oaktat utfallet av tillståndet de sökt var detta något som genomsyrade deras planering. 

Båda organisationerna arbetade med att utveckla sina strategier för insamling under tiden de väntade på myndighetsbeslut. De satsade tid och resurser på att utveckla sina webbsidor och planera hur den faktiska insamlingsprocessen skulle se ut, med särskilt fokus på digitala lösningar.

Eftersom digitala insamlingar bedömdes vara det mest effektiva valet, bestämde sig också båda organisationerna för att investera i externa donationsplattformar, som de kunde koppla till sina webbsidor.

– Det var viktigt för oss att göra det så enkelt som möjligt för folk att donera, och en donationsplattform kändes som den bästa lösningen, säger Jaan.

Camilla berättar att även Natur och Miljö valde en liknande väg.

– Vi lät en extern konsult undersöka våra alternativ, och det blev tydligt att en donationsplattform var det bästa för oss också.

I november 2023 fick Natur och Miljö sitt insamlingslov beviljat, och de började omedelbart kommunicera ut att det nu var möjligt att donera till deras verksamhet. Hittills har de främst använt sociala medier för att sprida sitt budskap. 

– Vår största framgång hittills var när vi deltog i Tongåvan i Radio Vega, säger Camilla.

Medverkan i Tongåvan gav också Natur och Miljö en god insikt i vilka som är intresserade av att donera till deras verksamhet.

För Språkambassadörerna börjar insamlingsarbetet på allvar i slutet av oktober 2024.

– Vi kommer att lansera en kampanj den 28 oktober i samband med Svenska veckan. Kampanjen heter ”Visa din kärlek för det svenska språket”. Vi ser att det finns möjligheter för oss att just i samband med Svenska veckan kunna nå fram till personer som ser vikten av vår verksamhet, berättar Jaan.

Språkambassadörerna planerar att genomföra två insamlingskampanjer per år, med fokus på digitala kanaler. Natur och Miljö planerar att rikta sina insamlingsinsatser mot noggrant utvalda målgrupper och även de kommer fortsättningsvis att fokusera på digitala insamlingar.

 När insamlingarna nu kommit igång reflekterar båda organisationerna över vad som överraskat dem mest under processen. 

– Den största överraskningen för mig var hur mycket tid och energi som gick åt till att bygga vår externa beredskap – att arbeta med vår kommunikation, målgrupper och kultur och branding var mycket mer krävande än att få själva insamlingslovet, säger Jaan.

Camilla instämmer och tillägger: 

– Jag blev överraskad av hur komplicerat det var att få till fungerande betalningslösningar för donationer. Det var en lång och lärorik process. 

Länkar

Material från Förbundsforum.

Polisens information om penninginsamlingslov

Läs mer om Tongåvan.

91740_t.jpg

Fem tips för regeringen – så kan den rycka ut för att stödja civilsamhället

ARTIKEL. Regeringen bör göra det enklare för privatpersoner och företag att stödja civilsamhället, skriver Robert Nilsson.Läs mera »
27.11.2024 kl. 08:40
91700_t.jpg

Studiebesök ger nya intryck och inspiration

ARTIKEL. I det dagliga arbetet är det ibland lätt att bli förlorad i arbetsrutiner och vardag där den stora bilden glöms bort. Därför är det så viktigt att ge sig själv en möjlighet till nya intryck.  Läs mera »
21.11.2024 kl. 10:42
91162_t.jpg

Vem älskar ett nyhetsbrev?

ARTIKEL. Nyhetsbrev är en smidig kommunikationskanal för förbund att nå ut till sina medlemmar och andra som är intresserade av organisationens verksamhet. Men hur effektiv är kommunikationen egentligen? Och vad ska man skriva?Läs mera »
03.10.2024 kl. 14:41
90800_t.jpg

Medlemsavgifter som finansieringskälla

Traditionellt har medlemsavgifter varit en grundpelare i många förbunds ekonomi. Allt färre förbund uppger ändå medlemsavgifter som en inkomstkälla och Robert Nilsson, projektledare för Finansieringskällor för förbunden, har tittat närmare på detta.Läs mera »
30.08.2024 kl. 14:32
90564_t.jpg

Tips för ett mer engagerat civilsamhälle

ARTIKEL. Hur ser framtidens engagemang ut? Hur kommer medlemskap att se ut och hur kan förbund och föreningar engagera nya medlemmar? Engagerade studerande lyfter fram hur vi gör människor delaktiga. Läs mera »
30.07.2024 kl. 10:29
90563_t.jpg

Utmaningen att rekrytera till civilsamhället

ARTIKEL. Att hitta rätt personer för civilsamhällets både breda och växlande uppgifter kan vara utmanande. Aalto-studerande hur under våren jobbat med frågan och lyfter fram idéer och förslag för smidiga rekryteringsprocesser.Läs mera »
30.07.2024 kl. 10:10
90374_t.jpg

Testamentdonationer för att stärka civilsamhället

ARTIKEL. Finns det modeller eller lösningar kring testamentsgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av? Det har studerande vid Aalto-universitetet forskat kring denna vår.Läs mera »
17.06.2024 kl. 09:09
90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48