Nordiska flaggor på rad mot blå himmel, foto: Magnus Fröderberg/Norden.org

Civilsamhället måste fortsatt ha en stark röst i det nordiska samarbetet

13.09.2024 kl. 14:13
NYHET. De nordiska samarbetsministrarna bör inte enbart bevara dialogen med civilsamhället, utan även stärka och utöka dialogen med oss, skriver medlemmarna i Nordic Civ, det nordiska civilsamhällesnätverket där Förbundsarenan är med.

De nordiska länderna har en stark tradition av att engagera invånarna i samhällsutvecklingen med tillit, öppenhet och inkludering som grundpelare. Civilsamhället har varit avgörande för att bygga samhörighet och tillit mellan oss invånare i Norden. I takt med att det nordiska samarbetet formaliseras alltmer genom institutioner som Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, är det viktigt att säkerställa att klyftan mellan invånare och beslutsfattare inte blir för stor.

För att förverkliga Nordiska ministerrådets vision om att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region 2030 är ett nära samarbete med civilsamhället avgörande, något som Ministerrådet själva poängterar i handlingsplanen för åren 2021–2024. Genom att ta initiativ till civilsamhällesnätverket Nordic civ år 2021 betonade de nordiska samarbetsministrarna vikten av civilsamhällets roll för transparens och förankring av politikutvecklingen i Norden.

Innehar en unik position  

Civilsamhället har förmågan att identifiera nya behov och har spelat en historisk roll i att forma den nordiska välfärdsmodellen. Vi har en unik position som länk mellan invånare och beslutsfattare. Medlemsorganisationerna i Nordic Civ representerar hundratusentals barn, unga och vuxna från hela Norden, bland annat inom miljörörelsen, kvinnorörelsen och på både det fackliga och sociala området. Genom nätverkets arbete med att bland annat föreslå prioriteringar för det nordiska samarbetet fram till 2030 har vi stärkt invånarnas röst och delaktighet och prövat nya former för dialoger mellan invånare och beslutsfattare.

Vi i civilsamhället står redo att bidra med våra erfarenheter och att arbeta tillsammans med akademi, näringsliv och offentliga aktörer för att forma framtidens Norden.

Trots att de nordiska samarbetsministrarna har beslutat att avsluta dialogen med invånarna och civilsamhället via nätverket Nordic Civ så kvarstår nätverkets övertygelse om att innovativa dialog- och samverkansmodeller över sektorer, generationer och nationsgränser är avgörande för att vi ska lösa samhällsutmaningarna i Norden.

Vi i civilsamhället står redo att bidra med våra erfarenheter och att arbeta tillsammans med akademi, näringsliv och offentliga aktörer för att forma framtidens Norden.

Flera lärdomar  

Vi i civilsamhällets organisationer har örat mot marken och kan fungera som en länk mellan invånare och beslutsfattare. Vi tror att samarbetet vinner på att vi gemensamt utformar de visioner och strategier som tas fram för regionen, så att de reflekterar invånarnas behov och intressen. Nordens kollektiva innovationskraft är hög och det finns oändlig potential om vi arbetar framåtlutat, nyfiket och gemensamt. Vi hoppas att en sådan ambition fortsatt finns från de nordiska samarbetsministrarna även i det framtida arbetet med att nå vision 2030.

Nordic Civs arbete, både inom nätverket och tillsammans med Nordiska ministerrådets olika kontaktytor har gett oss flera lärdomar som vi tror är viktiga i det fortsatta arbetet med civilsamhället.

  • Det tar tid att skapa tillit, öppenhet och att hitta samverkans- och dialogformer över sektorsgränser. Dialog och samverkan mellan civilsamhället och beslutsfattare behöver utformas och förankras gemensamt för att hålla över tid, och resurser måste tillsättas för detta arbete.
  • För att civilsamhällets involvering ska få effekt behöver en genomtänkt och tydlig mottagarstruktur utformas inom politiken, som kan följa upp arbetet och återkoppla till civilsamhälle och invånare. 
  • Dialog och samverkan behöver ske bredare än bara mellan civilsamhället och beslutsfattare. För att adressera våra samhällsutmaningar behövs innovativa samverkans- och dialogformer utformas som främjar samverkan även med akademi, näringsliv och offentliga aktörer.

För att Norden ska nå visionen om hållbarhet och integration måste civilsamhället fortsatt ges en central plats i samarbetet. Vi uppmanar de nordiska samarbetsministrarna att inte bara bevara utan också stärka dialogen med civilsamhället. Vår gemensamma framtid kräver att vi arbetar tillsammans – över sektorer, generationer och nationsgränser – för att möta de utmaningar vi står inför.

Civilsamhället och de invånare vi representerar behöver få större möjlighet att göra sina röster hörda och påverka det nordiska samarbetet för framtida generationer.

 

Samtliga undertecknare

Medlemmar i Nordic Civ:

Østersø NGO netværk, Danmark

DUF, – Dansk ungdoms fællesråd

92-gruppen – Forum for bæredygtig udvikling

SOSTE – Finlands social och hälsa rf

Håll skärgården ren – pidä saaristo siistinä riksförbund  

Maa - ja kotitalousnaisten keskus

Finlands biblioteksförening

Sustainable now

DIF - Danmarks idrætsforbund

Natur och miljö, riksförbund

Vetenskap och allmänhet

Almannaheill – The association of Icelandic nonprofit organizations

Ungir umhverfissinnar (UU) – The Icelandic youth environmentalist association

Bærekraftige liv

Velferdsalliansen EAPN Norway

Unge funksjonshemmede

Forum for utvikling og miljø (Forum)

Norges naturvernforbund

Internationella kvinnoförbundet (IKF)

Föreningen för digitala fri- och rättigheter (:DFRI)

Sveriges kvinnoorganisationer

LSU – Sveriges ungdomsorganisationer

Svenskt friluftsliv

Network of out door organisations in the Nordic countries (NON)

Finlands röda kors, Ålands distrikt

Ålands näringsliv riksförbund

Nordens fackliga samorganisation (NFS)

Förbundet Nordisk vuxenupplysning (FNV)

Föreningen Norden Sverige

Nordisk journalistcenter

Nordiska lärarorganisationers samråd (NLS)

Nordtek

NFU – Nordic financial unions

Pohjola-Nordens ungdomsförbund

Norræna félagið, Föreningen Norden island

Sámiráđđi – Samerådet – Saami Council

WWF Verdens naturfond

Association of Nordic engineers (ANE)

Youth 2030 movement

Förbundsarenan

90884_t.jpg

Testamentdonationer – dags för reform i Finland?

BLOGG. Testamentdonationer är ett sätt att stöda civilsamhället. Med reformer skulle det stödet kunna både underlättas och ökas. Läs mera »
09.09.2024 kl. 13:54
90800_t.jpg

Medlemsavgifter som finansieringskälla

Traditionellt har medlemsavgifter varit en grundpelare i många förbunds ekonomi. Allt färre förbund uppger ändå medlemsavgifter som en inkomstkälla och Robert Nilsson, projektledare för Finansieringskällor för förbunden, har tittat närmare på detta.Läs mera »
30.08.2024 kl. 14:32
90797_t.jpg

Med rätt förutsättningar blir det lätt

BLOGG. Hur är det att sitta i styrelsen för Förbundsarenan? Och hur känns det att vara ny i ett sammanhang? Med snart ett års erfarenhet har Emelie Möllerström funderat kring detta i sin blogg.Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:00
90793_t.jpg

Förbundsarenans verksamhet ska upplevas trygg

NYHET. Erfarenhetsutbyte, diskussioner och möten blir bäst och ger mest om alla kan vara sig själva och ingen behöver oroa sig för diskriminering eller trakasserier. Förbundsarenan har antagit Principer för tryggare rum som tillämpas i all verksamhet.Läs mera »
30.08.2024 kl. 08:16
90763_t.jpg

Förtroendeuppdrag kan ge dig meriter men öppnar inte alla portar

BLOGG. Är ansvarsfulla förtroendeuppdrag i organisationer bra för karriärutvecklingen? Emil Oljemark och Filip Nyman har utgående från sina erfarenheter inom scoutrörelsen reflekterat tillsammans kring nätverk, kompetenser och meriter.Läs mera »
28.08.2024 kl. 08:17
90729_t.jpg

Nu kan förbunden nominera till Förbundsarenans styrelse

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
22.08.2024 kl. 13:31
90651_t.jpg

Paketering och inspiration av ivriga studerande

INGÅNGEN. Tänk dig att du listar en massa utmaningar och ett gäng engagerade högskolestuderande tar sig an dessa utmaningar för att presentera lösningar. Det här fick Förbundsarenan i våras i ett samarbete med Handelshögskolan vid Aaltouniversitetet. Resultatet var konkreta förslag, arbetsglädje, inspiration och öppna dörrar.Läs mera »
12.08.2024 kl. 09:25
90608_t.jpg

Förbundsarenan välkomnar fler medlemmar

NYHET. Många olika slags organisationer har under årens lopp visat intresse för att bli medlemmar i Förbundsarenan men stadgarna har tolkats strikt. Nu har styrelsen fattat beslut om att bredda medlemskategorin samverkande medlem och därmed välkomna fler organisationer med i den gemensamma arenan för samverkan.Läs mera »
06.08.2024 kl. 10:50