61240.jpg

Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp

23.11.2017 kl. 11:11
PÅ BORDET: Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för, skriver Matilda Hemnell.

Text: Matilda Hemnell

Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för.

Jag tror just det ideella – en stadig värdegrund att stå på – är det som förenar många av oss som jobbar inom förbund och föreningar. En ekonomi i balans är förstås viktigt, men vårt existensberättigande ligger inte i en strävan efter ekonomisk vinst. Vi jobbar för det allmänna goda. Vi jobbar för jämlikhet, välmående, mänskliga rättigheter, frihet, en meningsfull fritid och språkliga rättigheter. Bland annat.

Samtidigt är det just det ideella som kan utgöra faran i vårt arbete. Vi brinner för saken, men hur ska vi då klara av att sätta gränser för att inte själva brinna upp? När har jag rätt att säga att nu har jag gjort tillräckligt när målgruppen jag jobbar för har oändliga behov? Det finns så mycket att göra.

Kanske finns det dessutom en styrelse som ständigt kräver mer, men som inte förstår sitt arbetsgivaransvar när det kommer till välmående i arbetet.  Eller en styrelse som inte sköter sitt. Så allt faller på dig och dina kolleger, om du har några. Och att jobba delvis gratis går väl an, för vi gör ändå inte det här jobbet för pengarnas skull.

Gränslöshet leder till utbrändhet

Jag har sett många bli utbrända, få magsår, bli sjukskrivna. Det gagnar inte våra målgrupper och det gagnar inte det allmänna goda. Det vi jobbar för.

Förbundsvärlden är dessutom väldigt kvinnodominerad och bland oss finns det många som verkligen vill göra rätt för sig, utan större anspråk på beröm men på grund av ansvarskänsla.

Att vilja vara och att vara strävsam och duktig är inget att skämmas för ("duktig flicka" får inte vara ett skällsord). Men dessa egenskaper behöver kanaliseras rätt för att inte börja motarbeta sig själv, för att inte utvecklas till destruktiv duktighet.

Jag tror det är viktigt att sätta gränser, inom förbund och föreningar gemensamt, och för sig själv. Planer, strategier och uttalade r e a l i s t i s k a någotsånär mätbara målsättningar är viktiga verktyg för att hjälpa oss alla att sätta gränser. Det är det som prioritering handlar om. De är inte ett självändamål, utan ett verktyg.

Ingen kan rädda hela världen, men tillsammans kan vi göra den till en bättre plats. Men en förutsättning för att vi ska kunna göra det är att vi tar hand om oss själva och påminner oss själva och andra att good enough är tillräckligt bra. Och att vara nådig mot sig själv då allt som planerats inte förverkligats, trots goda avsikter.

Jobbet tar aldrig slut. Hur mycket vi än jobbar.

Matilda Hemnell har mångårig erfarenhet av den finlandssvenska förbunds- och föreningsvärlden, både som anställd och förtroendevald. Just nu jobbar hon som informatör på FDUV. En gång var hon bränd i alla ändor, men lärde sig sin läxa.


PS. Den som känner sig träffad, kanske rentav utmattad, men inte ännu kan sätta fingret på om det är fel på en själv eller på strukturer:  Se miniserien We can’t do it på SVT Play.

 

62752_t.jpg

Gemenskap via föreningslivet

PÅ BORDET. Också Ekonomföreningen Niord funderar över sjunkande medlemsantal. Verksamhetsledare Catarina Söderström reflekterar över orsakerna.Läs mera »
06.03.2018 kl. 12:59
62371_t.jpg

Folkdräkter, förskolor och festförberedelser

PÅ BORDET. År 2018 har börjat med buller och bång på Brage. Ringlekar med förskolebarn, seminarium kring folkdräkter och strategiarbete - verksamhetsledare Karin Pedersen trivs i Bragehemmet.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:56
61972_t.jpg

Rent mjöl i påsen

PÅ BORDET: Konsumentarbetet är i allra högsta grad intressebevakning för de finlandssvenska matproducenterna, skriver Mia Wikström, informatör på böndernas intresseorganisation SLC, efter att nyligen blivit tvungen att igen fundera vad hon egentligen gör i sitt arbete.Läs mera »
18.01.2018 kl. 11:13
61436_t.jpg

Alla har rätt till ett värdigt liv

PÅ BORDET. I skrivande stund väntar jag på besked från utrikesministeriet för finansieringen av utvecklingssamarbetet för nästa år, skriver Jani Edström, ordförande för Frikyrklig samverkan FS.Läs mera »
05.12.2017 kl. 09:27
61108_t.jpg

Papper och arbetsglädje

PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.Läs mera »
15.11.2017 kl. 15:46
60717_t.jpg

Knark, knark, knark

PÅ BORDET: För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Joonas Turtonen, verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, lyfter upp vad som är aktuellt hos dem just nu. Läs mera »
19.10.2017 kl. 08:27
60222_t.jpg

Där pendeln svänger står vi stadigt kvar

PÅ BORDET: I år fyller Svenska Kvinnoförbundet 110 år. Det betyder att vi har haft en kvinnorörelse som fört en kamp om jämställdhet på svenska längre än vad landet Finland varit självständigt. Sandra Ahtola skriver om vad som är på bordet hos Svenska Kvinnoförbundet just nu.Läs mera »
02.10.2017 kl. 12:49
59844_t.jpg

Nystart

PÅ BORDET: Denna tid på året kan man nästan känna doften av skolstart i luften. För en grupp personer med erfarenhet av missbruk och/eller psykisk ohälsa eller som är närstående hägrar också en form av skolstart i höst: KRAN:s erfarenhetsexpertutbildning kör snart igång, skriver Emma-Lena Lybäck på KRAN.Läs mera »
07.09.2017 kl. 09:44

 

Georgsgatan 18 (låda 5)
00120 Helsingfors
+358 40 7030279
kansli@forbundsarenan.fi