Lyckliga vi till föreningarna gå

05.04.2018 kl. 09:56
INGÅNGEN. Finland har utsetts till världens lyckligaste land. Verksamhetsledare Mari Pennanen vet varför vi är lyckliga här i föreningarnas förlovade land.

Text: Mari Pennanen

För någon månad sedan utsågs Finland till världens lyckligaste land i en FN-rapport. Det var säkert fler än jag som tvivlande höjde på ögonbrynen åt de första rubrikerna. Ämnet har diskuterats och många olika orsaker till framgången i rapporten har presenterats: små inkomstskillnader, frihet, trygghet, institutioners pålitlighet, utbildning och hälsosamt förhållande mellan arbete och fritid är några av dessa.

Allt detta påverkar säkert känslan av lycka, men jag tror att en av de största orsakerna till att vi är lyckligast i världen är att vi har känslan av och möjligheten till att påverka vårt eget liv och vårt samhälle. Finland brukar kallas föreningarnas förlovade land och det är via olika föreningar och organisationer som de flesta finländare påverkar sin omgivning. Det är via föreningar och organisationer som folk hittar vänner, mening och samhörighet. Via föreningar och organisationer känner vi oss helt enkelt som en del av samhället.

Finland är uppbyggt av människor som organiserat sig i föreningar. Föreningarna har sedan bildat förbund och idag har vi i Finland och speciellt i Svenskfinland starka, livskraftiga förbund och centralorganisationer som bidrar till att föra föreningslivet framåt. Från olika håll hörs det hela tiden att vi lever i en tid av snabb förändring. Det betyder att också förbund och föreningar måste fundera på sin roll och sina sätt att verka. Men jag är säker på att så länge vi har ett livskraftigt medborgarsamhälle där en stor del av befolkningen upplever att de kan och får vara med och påverka så är vi i Finland fortsättningsvis lyckligast i världen. Oberoende om någon rapport säger det, eller om det bara känns bra i magen att gå till nästa evenemang, aktivitet, möte eller träff med andra likasinnade i föreningen eller förbundet.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

 

Läs också

Ingången: Sprittande eller segt strategiarbete

På bordet: Förändringens vindar

66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08
65642_t.jpg

Syns vi inte så finns vi inte

INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.Läs mera »
05.10.2018 kl. 11:02
64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.Läs mera »
20.08.2018 kl. 13:55
62800_t.jpg

Sprittande eller segt strategiarbete

INGÅNGEN. När strategiarbete nämns är två reaktioner vanliga – antingen ivriga framtidsfunderingar och diskussioner, eller en djup suck om mera verkstad och mindre prat.Läs mera »
09.03.2018 kl. 08:04
62397_t.jpg

Sjunkande eller stigande medlemsantal

INGÅNGEN. De flesta av Studieförbundets medlemmar har personmedlemmar på någon nivå inom organisationen. Frågan om hur föreningar och förbund ska få nya medlemmar är ständigt på tapeten, men är den ens relevant längre?Läs mera »
14.02.2018 kl. 13:01
62087_t.jpg

En blick i backspegeln

INGÅNGEN. Ett verksamhetsår har just börjat och ett annat tagit slut. Samtidigt som allt nytt kör igång gäller det att blicka bakåt. Verksamhetsledare Mari Pennanen skriver om hur viktigt det är att gång på gång lyfta fram vad förbunden gjort.Läs mera »
24.01.2018 kl. 07:48
61686_t.jpg

Är Svenskfinland trött?

INGÅNGEN. Just inför julledigheten är det säkert fler än jag som är lite tröttare än vanligt. Samtidigt undrar jag om Svenskfinland överlag är tröttare än vanligt. Var är alla pigga finlandssvenska förbund som vågar drömma om en ljus framtid, undrar verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
20.12.2017 kl. 15:21
60944_t.jpg

Svenska dagen i förbundsvärlden

INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.Läs mera »
06.11.2017 kl. 09:19