Hemska hemsidor och motiverade människor

09.05.2018 kl. 13:30
PÅ BORDET. Som praktikant har jag har hunnit se en hel del av denna mosaik vi kallar Svenskfinland och förbundsvärlden. Förbunden gör ett fantastiskt jobb med de resurser de har, men det finns saker att förbättra.

Text: Laura Oksanen

Foto: Frida Lönnroos

Jag har fått gå på en hel drös olika tillställningar och workshops under min praktik, alla av varierande slag. Ibland har jag nästan somnat efter att ha lyssnat en timme på en utläggning av självklarheter och ibland har jag gått som på moln på grund av nya idéer och inspirerande talturer. Det där med att tala om relevanta saker verkar inte vara något som alla har koll på, något som förvånar mig lika mycket varje gång.   

Under dessa tre månader har jag stött på personer som inte verkar ha någon större självinsikt eller tanke bakom sitt arbete, och som inte verkar ha någon drivkraft att utveckla det eller att tänka om. Å andra sidan har jag träffat människor som med stor arbetsmotivation och inre gnista vill utveckla sitt förbund och målmedvetet arbetar för att möta tidens krav och omställningar, något som alltid är lika kul att se och som fyller mig med framtidstro.    

Då jag under min praktik surfade runt på förbundens hemsidor i jakt på faktureringsadresser upplevde jag till min förvåning känslospektrets båda ytterligheter. Jag kved till av förfäran vid synen av vissa hemsidor och suckade av beundran vid synen av andra. Och det hängde inte ihop med förbundens storlek. Nej, både stora som små förbund verkade ha glömt det där med att ha en funktionell och lockande hemsida för att locka människor, medan andra tydligt genomfört en storsatsning på sina sidor.   

Trots att detta nu låter väldigt negativt, så är ändå de positiva upplevelserna av förbundsvärlden betydligt fler än de negativa, och jag vill på inget sätt nedvärdera det stora arbete som förbunden gör. Jag har stor respekt för alla som med små resurser arbetar och utvecklar sitt förbund.   

Men om det är något som jag lärt mig som praktikant så är det att det gäller för alla att tänka över sig själv och sitt arbete ibland. Sitt syfte, sin motivation, vad man vill nå, hur man kan göra saker bättre, vad som är ändamålsenligt. Inte alltid bara på strategisk nivå, utan också på personlig. Såklart finns det många som redan funderar på allt detta, det är inte på något sätt något nytt som jag kommer med. Men det känns som om det fortsättningsvis är något som är relevant och som alla därför bör ha i åtanke. 

Läs också

På bordet: Förändringarnas vindar blåser friskt

68982_t.jpg

Spelmän till havs och på torra land

PÅ BORDET. Finlands Svenska Spelmansförbund fyller i år 50 år. Organisationssekreterare Pia-Stina Sarin konstaterar att förbundet resten av året ska försöka hålla sig på torra land. Vi får veta vad som är på bordet hos Spelmansförbundet, och vi får också veta vad som döljer sig i skåpen.Läs mera »
03.05.2019 kl. 09:16
67957_t.jpg

Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

PÅ BORDET. För att kunna ordna många evenemang behövs ofta frivilligt engagemang. Edny Fors på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland berättar hur de gör för att ordna familjelägret, ett av deras största evenemang. Läs mera »
01.03.2019 kl. 13:18
67499_t.jpg

Ett mångkulturellt Svenskfinland skapas tillsammans

PÅ BORDET. Integration är ett ytterst aktuellt tema hos Bildningsalliansen. Henrika Nordin anser att Svenskfinland borde ha alla förutsättningar att skapa en miljö som är inkluderande med hjälp av fria bildningen och tredje sektorn.Läs mera »
04.02.2019 kl. 09:24
67126_t.jpg

Finlands svenska 4H – en lärande organisation med blicken framåt

PÅ BORDET. 4H-verksamheten fostrar till företagsamhet och aktivt medborgarskap. Finlands svenska 4H fyller i år 90 år och utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm skriver om vad som är på bordet hos dem.Läs mera »
08.01.2019 kl. 12:44
67098_t.jpg

Lustigkurrar och arbetsvälmående under praktiken

PÅ BORDET. Trots mycket tid framför datorn har arbetsdagarna under praktiken varit varierande. Svenska studieförbundet har under hösten 2018 haft hjälp av studerande Zaida Sjölund, som gjort sin praktik på kansliet. Läs mera »
07.01.2019 kl. 11:33
66627_t.jpg

Organisationerna har en framtid

PÅ BORDET. Trots att orosmoln svävar i luften vill jag fortsätta att tro på organisationernas framtid. Det är Ulrika Krooks känsla efter Studieförbundets och SOSTE:s seminarium Organisationernas roll i framtiden på G18 22.11.Läs mera »
04.12.2018 kl. 10:57
66150_t.jpg

Att välkomna alla med - riktigt på riktigt

PÅ BORDET. ”Alla är välkomna med, men ingen har frågat om den får komma”. Sabina Fortelius på Finlands Svenska Scouter har jobbat med att sänka tröskeln för fler att komma med i scouterna. Här berättar hon om erfarenheterna.Läs mera »
05.11.2018 kl. 15:47
65636_t.jpg

Vem vill vara förtroendevald?

PÅ BORDET. Vilka förväntningar har vi på förtroendevalda och vilket stöd får de i sitt uppdrag? Det funderar man på inom Församlingsförbundet då församlingsvalet står för dörren, skriver verksamhetsledare Kalle Sällström.Läs mera »
05.10.2018 kl. 07:35
65133_t.jpg

Hur gör ett förbund utan resurser?

PÅ BORDET. Stora frågor gällande resurser för verksamheten är på bordet hos Finlands Svenska Socialförbund, skriver ordförande Anna Lena Karlsson-Finne.Läs mera »
03.09.2018 kl. 14:14