67098.jpg

Lustigkurrar och arbetsvälmående under praktiken

07.01.2019 kl. 11:33
PÅ BORDET. Trots mycket tid framför datorn har arbetsdagarna under praktiken varit varierande. Svenska studieförbundet har under hösten 2018 haft hjälp av studerande Zaida Sjölund, som gjort sin praktik på kansliet.

Text: Zaida Sjölund

Min praktikperiod på Svenska studieförbundet börjar lida mot sitt slut. Som vanligt har tiden rusat iväg med stormsteg och det känns som om det var igår som jag steg in för första gången på SFV-huset G18.

Under min tid som praktikant har jag fått ta del av en helt ny värld. Vid sidan om mina studier har jag varit (och är fortfarande) aktiv i olika studentföreningar och det var bland annat med detta som utgångspunkt som jag sökte denna praktikplats. En annan mycket betydande utgångspunkt var mitt intresse för tredje sektorn. Det har varit roligt att få jobba med något som jag själv är intresserad av och insatt i men nu på en helt annan nivå. Min kunskap från studentföreningsverksamhet har varit till stor nytta men nog är det något helt annat att jobba med det på riktigt, och dessutom nu på förbundsnivå.

Jag har fått träffa och även samarbetat med många trevliga och drivande människor som definitivt gjort arbetet roligare. Trots att jag troligen spenderat största delen av min praktik framför datorn har arbetsdagarna varit varierande. Jag har fått ta del av en hel drös av nätverksträffar och även hjälpt till med ett par större seminarier. Varannan onsdag har jag även fått sträcka på benen och njuta av huskaffet på G18 och på samma gång samtala med de övriga i huset. Lustigkurrarna på Finlands Svenska Sång- och Musikförbundet i kontoret bredvid får inte heller gå onämnda och såklart fina verksamhetsledare Mari Pennanen.

Kartläggningen av arbetsvälmående inom de finlandssvenska förbunden har även varit ett nöje att få jobba med. Detta är ett tema som inte nog kan betonas. Vi spenderar en stor del av våra liv på vår arbetsplats och mår vi inte bra där kan konsekvenserna bli allvarliga. Jag är glad att se att detta tema lyfts fram och hoppas på att flera förbund beaktar resultaten i Förbundsbarometern 2018. Som Nonni Mäkikärki påpekade under seminariet om arbetsvälmående så handlar detta om något gemensamt. För att uppnå en förändring eller förbättring måste vi samarbeta, för det är ju just inom gemenskapen som arbetsglädje skapas.

Zaida Sjölund studerar sociologi vid Svenska social-och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och har gjort en tremånaders praktik vid Svenska studieförbundet under hösten 2018.

68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.Läs mera »
20.03.2019 kl. 12:07
68004_t.jpg

Kortsiktigt gå förbi förbunden

INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
05.03.2019 kl. 07:55
67981_t.jpg

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemsorganisationer upplever ett uppsving i verksamheten eftersom syftet är minst lika aktuellt nu som tidigare. Finlands Svenska Publicistförbund värnar om yttrandefriheten och pressfriheten. Läs mera »
04.03.2019 kl. 11:19
67957_t.jpg

Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

PÅ BORDET. För att kunna ordna många evenemang behövs ofta frivilligt engagemang. Edny Fors på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland berättar hur de gör för att ordna familjelägret, ett av deras största evenemang. Läs mera »
01.03.2019 kl. 13:18
67754_t.jpg

Rebecka Svedberg ny praktikant på Studieförbundet

NYHET. Svenska studieförbundet har fått en ny praktikant. Under våren kommer Rebecka Svedberg att göra praktik hos oss.Läs mera »
18.02.2019 kl. 08:58
67499_t.jpg

Ett mångkulturellt Svenskfinland skapas tillsammans

PÅ BORDET. Integration är ett ytterst aktuellt tema hos Bildningsalliansen. Henrika Nordin anser att Svenskfinland borde ha alla förutsättningar att skapa en miljö som är inkluderande med hjälp av fria bildningen och tredje sektorn.Läs mera »
04.02.2019 kl. 09:24
67470_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund gjorde något extra bra eller utmärkte sig förra året? Nominera organisationen till vandringspriset Årets förbund senast den 27 mars.Läs mera »
01.02.2019 kl. 08:03
67469_t.jpg

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemmar är Sjuksköterskeföreningen i Finland. Där samlas sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och akutvårdare till studiedagar, träffar och utbildningar.Läs mera »
01.02.2019 kl. 07:54
67380_t.jpg

Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.Läs mera »
25.01.2019 kl. 09:38

 

Georgsgatan 18 (låda 5)
00120 Helsingfors
+358 40 7030279
kansli@forbundsarenan.fi