”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

03.05.2019 kl. 10:52
INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.

Text: Mari Pennanen
Foto: Rebecka Svedberg, på bilden: Emma-Lena Lybäck, Sophia Fransman och Karola Asplund på KRAN.

Många av Svenska studieförbundets 65 medlemsorganisationer är små om man ser till antalet anställda. Det betyder att många anställda jobbar ensamma eller med få kollegor, och sällan så att man har arbetskamrater som jobbar med liknande uppgifter som en själv. Många berättar att de är den enda inom organisationen som är insatt i, utbildad inom eller har erfarenhet av sitt eget område. Samtidigt finns det personer som jobbar med väldigt liknande uppgifter i många andra organisationer, vilket är en av utgångspunkterna för den omfattande nätverksverksamhet som erbjuds inom Svenska studieförbundet.

Frågor kring bokföring, användning av sociala medier, kursanmälningssystem, arbetstidsuppföljning eller arbetsvälmående har väldigt lite att göra med det specifika syfte just en viss organisation sysslar med. Tillsammans blir vi starkare, och i andra förbund finns det kompetenta människor med sakkunskap i de flesta av de frågor man stöter på i förbundsvärlden. Alla insatser för att sänka trösklarna mellan förbunden är viktiga.

När vi sammanfattat verksamhetsåret 2018 har vi även tittat närmare på statistik för de nätverk vi håller i trådarna för. 39 av våra medlemsorganisationer deltog under år 2018 i nätverksverksamheten. Förutom våra medlemsorganisationer deltog även representanter för 29 andra organisationer, dvs. totalt 68 organisationer i Svenskfinland.

Nora Strömman, Gita Lindholm och Maija Nilsson på Svenska hörselförbundet.

Under år 2018 ordnades 19 nätverksträffar inom sju olika nätverk, med ett totalt deltagarantal på 213 personer. Av dessa var 165 unika (vissa deltog alltså i flera träffar). I tillägg till de fysiska träffarna erbjuder vi deltagarna möjlighet att via slutna facebook-grupper ställa frågor, tipsa och diskutera.

Då vi tittat vilka organisationer som deltagit och i vilka träffar är det tre av våra medlemmar som visat sig delta extra mycket och i många olika nätverk. Som ett litet tack för aktivt deltagande delade vi ut choklad till dessa tre organisationer i samband med vårmötet: Svenska hörselförbundet, KRAN och Nylands hantverk.

Ann-Katrin Finell, Nylands hantverk och Mari Pennanen.

Av våra egentliga medlemmar deltog 72 procent i nätverksverksamheten, vilket nog är en siffra som berättar en hel del om att många upplever nätverken som ett stöd i arbetet. Vi har nyligen utvärderat förbundsekonomnätverket genom en enkät till deltagarna och svaren visar att deltagarna är nöjda med nätverket och upplever det som ett stöd i arbetet. Deltagarna har genom nätverket fått exempel på hur andra gör i liknande uppgifter samt tips, råd och mallar de kan använda. Många svarar också att de fått inspiration i arbetet. Som en deltagare skriver: ”Nätverksträffarna tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration och idéer.”

Du som jobbar på svenska inom en centralorganisation inom tredje sektorn - välkommen med i nätverken!

74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12
71958_t.jpg

Dags för förbundsanställda att få upp flåset

PÅ BORDET. En dag på Solvalla år 2020 och en dag på Solvalla nio år tidigare. Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola skriver om att ha ett jobb med mycket stillasittande och vad som kan påverka en att börja röra på sig.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:27
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70763_t.jpg

Bli en dörröppnare på 60 minuter över en kopp kaffe

Är du intresserad av att få träffa någon från din egen bransch med utländsk bakgrund? Med hjälp av "Dörren" kan personer, som är etablerade i Finland och utlandsfödda, mötas och utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra.Läs mera »
14.10.2019 kl. 13:46
70696_t.jpg

Alltid aktuellt med arbetsvälmående

ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:36
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68596_t.jpg

”Det är viktigt att arkivera”

Arkivering kan kännas jobbigt och tidskrävande men det behöver inte vara en svår grej. Svenska studieförbundet har beslutat att överlåta sitt arkivmaterial till Svenska centralarkivet och överlåtelseavtalet är nu undertecknat.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:39
68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.Läs mera »
20.03.2019 kl. 12:07