Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

01.10.2019 kl. 17:15
ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.

Text: Julia Hemgård

Harriet Sundholm jobbar som utvecklings- och utbildningsansvarig på Finlands Svenska 4H, men hon sitter även med i Studieförbundets styrelse, något hon inte ser som ett bekymmer, snarare en bedrift:

- Det finns så mycket jag önskar lyfta fram eftersom styrelsearbetet har gett mig så oerhört mycket. Varje möte utgörs av inspiration och väcker tankar och idéer. Samtidigt som jag fått en större förståelse för förbundsvärlden, dess utmaningar och möjligheter, säger Harriet.

Harriet Sundholm ler i höstsolen.

Harriet poängterar även aspekten kring samarbete och liknar styrelsearbetet vid ett lärorikt och roligt lagspel. Men framför allt poängterar hon betydelsen av att kunna vara med och påverka verksamheten i förbundsvärlden:

- Studieförbundet är en viktig plattform för förbundssamverkan, att sitta med i styrelsen ger en möjlighet att påverka denna verksamhet och fatta beslut som berör förbundsvärlden.

Finlands Svenska Andelsförbunds VD Kari Huhtala uppskattar möjligheten att kunna vara med och påverka Studieförbundets verksamhet genom strategiarbete, och uppmanar andra som är intresserade av förbundsvärlden och dess framtid att ställa upp i valet.

- Vill du vara med och påverka förbundsverksamheten – ställ upp!

Kari Huhtala.

 

- Styrelsearbetet handlar givetvis om att ha tid att engagera sig i ett annat förbunds verksamhet, samtidigt som de andra styrelsemedlemmarna ger en så mycket kunskap, och detta väger mycket mer, förklarar Harriet.

Även Kari är extra tacksam över de nya bekantskaperna han stiftat under sin tid i styrelsen:

- Jag har fått ett helt nytt nätverk. Genom att sitta med i Studieförbundets styrelse har jag kommit i kontakt med kollegor från olika förbund och organisationer som jag annars inte samarbetar med, och tack vare nätverket har jag kunnat utnyttja deras kunnande i olika frågor i mitt eget arbete.

Styrelseuppdraget är med andra ord mycket mer än att ta sig igenom mötesprotokoll, och om vi ska tro Harriet och Kari ger uppdraget även betydligt mer än vad det tar.

Känner du någon lämplig kandidat eller är du själv hugad att ta dig an nya utmaningar, och berika ditt kunnande – läs mer om hur man nominerar till styrelsen här.

71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
71323_t.jpg

''Att bygga upp förbundens förbund känns meningsfullt"

PROFILEN. Avgående ordförande Jonna Sahala är både stolt och tacksam då hon blickar tillbaka på det arbete som gjorts inom Svenska studieförbundet under de senaste åren. Hon är speciellt nöjd med den ökade gemenskapen mellan de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
03.12.2019 kl. 14:27
71250_t.jpg

Vad står Förbundsarenans logo för?

NYHET. Då Svenska studieförbundet byter namn till Förbundsarenan presenterar vi den nya logon, som visar på ett nytt kapitel i förbundets verksamhet. Tillsammans bildar de fyra olika figurerna i logon en helhet som beskriver Förbundsarenans verksamhet.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:47
70974_t.jpg

”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar. Läs mera »
01.11.2019 kl. 11:07
70696_t.jpg

Alltid aktuellt med arbetsvälmående

ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:36
70080_t.jpg

Kursplanering – från idé till verklighet

ARTIKEL. Kurser och utbildningar är en väsentlig del av många förbunds verksamhet. Trots att kursinnehållet varierar stort är det mycket gällande kursadministrationen som är väldigt lika och fungerade rutiner krävs för aktuella och intressanta kurser. Läs mera »
06.09.2019 kl. 11:28
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11