Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

07.10.2019 kl. 15:00
”Om vi vill göra mera konkret tillsammans måste vi känna till och lära känna varandra och varandras verksamheter och strukturer bättre”. Styrelsedagarna 2019 lockade drygt 60 ordföranden och styrelsemedlemmar från finlandssvenska förbund till ett veckoslut med stora frågor och nya kontakter.

Text: Mari Pennanen, Foto: Joanna Lindén-Montes

Styrelsedagarna ordnades i år för andra gången. Första gången var hösten 2016. Drygt 60 deltagare, ordföranden och styrelsemedlemmar från de finlandssvenska förbunden, samlades i SFV-huset G18 och ägnade veckoslutet åt att skapa kontakter förbunden emellan och att fundera på sitt eget förbund ur olika perspektiv.

Teman som kom upp under Styrelsedagarna var bland annat att leda med ideologi, då Ola Segnestam Larsson, forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola under sin föreläsning presenterade olika sätt att se på civilsamhället för att dra nytta av den särart vår sektor har. Annan aktuell forskning som presenterades handlade om finansiering, då Tomas Järvinen, som doktorerat på temat kulturhusens finansiering. Han lyfte fram att ju fler olika finansieringskällor ett kulturhus har, desto mer utvecklas verksamheten, och med sin erfarenhet från tredje sektorn kunde han dra paralleller till förbundens finansieringsmodeller.

Styrelsens roll som arbetsgivare tangerades då Nonni Mäkikärki presenterade resultat av kartläggningen av arbetsvälmående inom förbundsvärlden (läs mer i Förbundsbarometern).

Söndagen inleddes med en paneldebatt kring framtidsfrågor med rubriken ”Om jag skulle grunda ett förbund idag...” Paneldeltagarna lyfte fram olika faktorer som påverkar förbundens idag och funderade tillsammans på vilka förändringar förbunden funderar på och bör ta ställning till. Bland annat språkfrågor och mångfald togs upp. Det sista digra innehållspaketet stod Johan Bärlund för, då han lyfta upp styrelsens ansvar och ställning ur ett juridiskt perspektiv.

Under veckoslutet fick deltagarna i grupp fundera över hur förbunden möter dagens samhälleliga utmaningar, kraften i samspelet mellan förtroendevalda, anställda och medlemmar samt om det är pengarna eller syftet som styr verksamheten.

Deltagarna fick tillsammans möjlighet att reflektera över dagarnas innehåll och sammanfatta vad det tar med sig. ”En känsla av gemenskap bildas mellan oss som är aktiva i helt olika föreningar och förbund. Vi gör ett viktigt jobb! Tack för det!” sammanfattade en grupp.

Tack till Svenska folkskolans vänner för fint samarbete kring Styrelsedagarna och till Svenska Kulturfonden för det bidrag som möjliggjorde helgen.

 

84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83507_t.jpg

Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet

NYHET. Förbundsarenan har korat Henna Björkqvist som Årets ordförande bland centralorganisationer i det finlandssvenska civilsamhället. Björkqvist har varit ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö sedan hösten 2020. Läs mera »
04.10.2022 kl. 19:00
83480_t.jpg

Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.Läs mera »
03.10.2022 kl. 08:38
83436_t.jpg

Unga erbjuds ledarskapsutbildning i unikt projekt

BLOGG. Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. Det går undan och samarbetet utökas som bäst med flera nya aktörer, skriver verksamhetsledare Katja Salojärvi.Läs mera »
28.09.2022 kl. 12:14