Psykisk hälsa för alla

26.02.2020 kl. 12:59
PÅ BORDET. Den psykiska ohälsan gör sällan något stort väsen av sig. Den finns mitt ibland oss, men syns sällan på utsidan. Psykosociala förbundet lyfter fram detta med en kampanj, som genomförs med stöd av den nya penninginsamlingslagen.

Text: Pernilla Nylund

Hälften av alla finländare går igenom en period av psykisk ohälsa under sin livstid, och varje gång påverkar det många runt omkring - anhöriga och närstående till personer med psykisk ohälsa är själva i riskzonen, och vart fjärde barn är barnanhörig. De flesta sjukskrivningarna i Finland beror numera på någon form av psykisk ohälsa.  

Det här ville vi på Psykosociala förbundet lyfta fram. För ett år sedan valde vi att synliggöra psykisk hälsa genom att trycka upp tygväskor med texten ”Här går jag och är helt underbar”, men nu vill vi hjälpa på ett mer konkret sätt. Vi vill hjälpa där hjälpen verkligen behövs.

Vi vill lyfta fram den viktiga inre hälsan som varierar under livets gång, och det faktum att ohälsan är närvarande i så många människors liv, på många olika plan. Så vi beslöt oss för att lansera en ny kampanj, en kampanj som har samma namn som den här kolumnen – ”Psykisk hälsa för alla”, och som pågår till den 9 oktober 2020. Målsättningen är att samla in medel för att kunna hjälpa barn, ungdomar och vuxna som berörs av psykisk ohälsa. Som kan behöva extra stöd för rehabilitering, utbildning, fritidsaktiviteter eller rekreation. Som behöver en hjälpande hand och en känsla av hopp – just här, just nu.

Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra. I ett informationssamhälle under ständig förändring är vi alla värda att få må bra. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att grannen börjar må bättre, eller hjälpa ett syskon som kämpar med studierna. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att en förälder har råd att betala årsavgiften till dotterns fotbollsklubb.

Kampanjen snurrar nu på våra sociala medier – på vår hemsida, på bloggen, Facebook och Instagram. Vi har även skickat ut direktinformation till företag, om att man kan bidra med medel antingen via ett telefonnummer eller genom att göra en inbetalning till vårt insamlingskonto. På vår hemsida www.fspc.fi kan du läsa mer om det om du vill.

När kampanjen är avslutad kommer vi att göra en utvärdering och analysera. Hur har det gått? Hur många stipendieansökningar har kommit in från personer som behöver stöd? Vad fungerade bra/mindre bra? Vad kan vi utveckla eller göra annorlunda?

Den psykiska hälsan är grunden för människans välbefinnande och därför oerhört viktig. Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra.

Sköt om dig.

Pernilla Nylund är informatör på Psykosociala förbundet. Hon tycker om att jobba med sociala medier, göra samarbeten med andra aktörer och ansvara för medlemstidningen Respons.

Läs också

På bordet: Dags för förbundsanaställda att få upp flåset

På bordet: Alla tiders sångfest under planering

77037_t.jpg

Efter ett år av covid-19

PÅ BORDET. För ett år sedan begränsades den fysiska verksamheten i förbund och föreningar. Var står vi nu och hur mår föreningarna? Tony Karlsson, ordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, reflekterar kring hur UF-rörelsen anpassat sig.Läs mera »
22.03.2021 kl. 09:45
76786_t.jpg

Pomoväst lyssnar och utvecklar

PÅ BORDET. Uppmuntran, delaktighet och samverkan på olika plan är ledorden för Pomovästs strategi för den kommande programperioden. Gunilla Wasström skriver om byte av programperiod för Leader-bidrag.Läs mera »
01.03.2021 kl. 07:13
76442_t.jpg

Säg det med ord

PÅ BORDET. Dagens samhälle är i hög grad både digitalt och visuellt. Men för dem som inte ser säger bilder absolut inget om den inte är åtkomlig. Säg det med ord, påpekar Camilla Blomstedt på Förbundet Finlands Svenska Synskadade.Läs mera »
30.01.2021 kl. 17:39
76190_t.jpg

Att planera inför förändring

PÅ BORDET. Att leda förändring – det kursnamnet klingar bekant sedan årtionden, men sällan har det väl varit så brännande aktuellt som nu med både pandemin som är över oss, och demokratins kris, vars kulmen (får vi väl innerligt hoppas!) skådades i USA för ett tag sedan. Katja Salojärvi på Norr om Stan drömmer om att fostra nya generationer som bygger en bättre värld.Läs mera »
12.01.2021 kl. 09:05
75805_t.jpg

Coronaårets bokslut

PÅ BORDET. Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev Malin Lindholm på Svensk ungdom i slutet av november en ansökan till en fond. Här reflekterar hon kring frågan om coronapandemin inverkat på verksamhet och hur. Läs mera »
03.12.2020 kl. 15:04
75377_t.jpg

Hur har vi lyckats som samarbetsförbund?

PÅ BORDET. SAMS firar sitt tioårsjubileum denna höst. Tf. verksamhetsledare Ilona Salonen skriver i kolumnen om hur organisationen som en del av jubileumsåret undersöker hur de lyckats som samarbetsorganisation.Läs mera »
30.10.2020 kl. 06:21
74998_t.jpg

Nätverk viktigast av allt

PÅ BORDET. Vi som jobbar i föreningar och förbund är ofta bra på att berätta för medlemmar hur viktiga nätverk är. Genom att bli medlem i föreningen får man ett kontaktnät som är guld värt. Men förstår vi även att det är lika viktigt att vi själva har ett omfattande nätverk? Siru Lönnqvist på VVS Föreningen i Finland lyfter fram nätverkens betydelse.Läs mera »
30.09.2020 kl. 12:59
74572_t.jpg

Stormen och vi

PÅ BORDET. Som generalsekreterare förväntas du vara redo för förändring. Men nu känns det som om hela havet stormar, inte minst med tanke på stora förändringar gällande finansieringen, skriver Lena Höglund på Pohjola-Nordens Ungdomsförbund. Läs mera »
03.09.2020 kl. 07:19
74279_t.jpg

Kommunikation – en förutsättning för föreningsarbetet

PÅ BORDET. När kan ett förbund anse sig ha lyckats med kommunikationen med medlemmarna? DIFF – Ingenjörerna i Finland förnyar sitt sätt att kommunicera. Tf. verksamhetsledare Viktor Kock skriver att de går mot trenden då de gjort sin strategi.Läs mera »
11.08.2020 kl. 08:18