Kunskap och information om vvs-lösningar

02.03.2020 kl. 13:13
ARTIKEL. Koldioxidsnålt byggande, avloppsvattenhantering och ventilationssystem. VVS Föreningen i Finland samlar alla som jobbar i vvs-branschen och informerar både medlemmar och allmänheten om den vvs-tekniska utvecklingen i vårt land.

Text och foto: Mari Pennanen

- Våra medlemmar är personer som arbetar inom vvs-branschen och vår viktigaste uppgift är att upprätthålla våra medlemmars tekniska kunskap, berättar Siru Lönnqvist, verksamhetsledare på VVS Föreningen i Finland.

Föreningen ordnar utbildningar och exkursioner. En stor del av verksamheten sker också lokalt i den fem lokalavdelningarna. De har månadsmöten med bland annat besök av företag och gör exkursioner till fabriker och mässor.

- När vi frågat medlemmarna om varför de är med så svarar de flesta att det är på grund av nätverken de får och för den information de får genom föreningen, säger Siru.

Tidskriften Värme- och sanitetsteknikerna utkommer med fyra nummer per år och medlemmar kan också prenumerera på ett nyhetsbrev.

- Jag jobbade som vvs-planerare och satt i föreningens styrelse när det söktes en ny verksamhetsledare. Tidigare hade det i föreningen funnits en kanslist, men nu ville styrelsen ha en sakkunnig verksamhetsledare, och jag har trivts bra på denna post. Arbetet är omväxlande, och jag föreläser ofta på våra kurser, berättar Siru, som alltid varit intresserad av teknik och kom in i branschen tack vare sin pappa.

Tack vare sin sakkunskap kan hon sammanställa information om till exempel lagändringar, arbeta med utlåtanden tillsammans med finska organisationer och planera kursinnehåll.

- En utmaning är hur vi ska nå en större grupp av våra medlemmar och hur vi ska aktivera våra medlemmar. Alla deltar inte fysiskt i träffar och exkursioner och vi funderar hur och vad vi kan erbjuda även dessa medlemmar, säger Siru.

VVS Föreningen i Finland grundades 1936 och hette då Värme- och sanitetstekniska föreningen i Finland. På höstmötet 2019 blev föreningen medlem i Förbundsarenan.

- Vi hoppas få dela erfarenheter med andra finlandssvenska förbund och också få hjälp av andra, för nog är man ju ganska ensam då man gör olika saker första gången. Det är ett stort stöd att ha andra att diskutera med och fråga hur andra gjort i liknande situationer. Så det viktigaste för oss i det här skedet är nätverk, säger Siru.

Läs även

DIFF stöder ingenjörerna

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
idag kl. 14:21
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39