Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

03.03.2020 kl. 12:35
INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.

Text: Mari Pennanen

Kalendern svämmar över, to-do-listorna blir bara längre och inboxen ser obehagligt full ut. Vardagen i förbundsvärlden bjuder inte på så många andhämtningspauser och så mycket tid för reflektion som jag skulle önska. Att delta i seminarier är ett sätt att komma bort från vardagsfrågorna och det vanliga arbetet, samtidigt som det är tid bort från det vanliga arbetet. Det handlar förstås om att prioritera.

Faktorer som väger in när man gör sin prioritering är bland annat tid, plats och tema. Verkar det lovande? Verkar det som om jag får ut något av det? Har organisationen och jag råd att delta i evenemanget? En fördel med evenemang som kostar är att jag tänker till flera gånger. Vill jag verkligen delta och tror jag nyttan är så stor att det motiverar kostnaden? Då jag deltar i ett evenemang som kostar så ställer jag också krav och har förväntningar – jag är alltså mentalt förberedd när jag anländer till evenemanget. För att få ut mesta möjliga för pengarna ägnar jag tid åt att förbereda mig, kollar föreläsarna och väljer noga om det finns delar i programmet där man ska välja.  

Seminariet Menestyvät järjestöt ordnades i februari för femte gången. Tre gånger har Förbundsarenan koordinerat biljettinköp, eftersom priset per biljett blivit lägre om man beställt fler biljetter på en gång. I år var vi nio personer som deltog från Förbundsarenan, och några av mina diskussioner med både dessa personer och andra deltagare handlade just om seminarier och varför man ska delta. Igen blev det för mig tydligt att ju mer man deltar, riktigt på riktigt, desto mer får man själv ut av evenemanget. Och på detta evenemang erbjöds stöd för både förhandsengagemang och aktivt nätverkande av organisatörerna. På förhand fick alla anmälda information om att man kunde gå med i en grupp på Facebook och där presentera sig, för att minglandet på själva evenemanget skulle gå smidigare. Det var också möjligt att på förhand anmäla sig till speed-dejting som ordnades under pauserna.

Det finns olika sätt arrangörer kan bidra till att göra ett lyckat evenemang, men sist och slutligen handlar det om deltagarna och vad deltagarna väljer att göra ett evenemang till. Ibland är det skönt att bara delta, lyssna, ta till sig och begrunda för sig själv. Men ibland ger ett evenemang mer åt både en själv och andra om man frågar, diskuterar, engagerar sig, föreslår och pratar med många. Det är förbundsmänniskor bra på och det gör planeringen av Organisationskonferensen 2020 extra rolig.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

Läs också

 

 

83156_t.jpg

Effekter av nätverkande

BLOGG. Några förändringar i de nätverk för anställda och förtroendevalda som Förbundsarenan driver är aktuella. Målet är att nätverken ska stöda och vara till nytta för ännu fler av våra medlemsförbund. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring betydelsen av fungerande nätverk för de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
07.09.2022 kl. 13:45
83155_t.jpg

Malin Lindholm ny vice ordförande på Förbundsarenan

NYHET. Det har skett ett byte på posten som vice ordförande. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom, tar över och ser framemot att fortsätta arbetet för ett starkare civilsamhälle.Läs mera »
07.09.2022 kl. 13:19
83150_t.jpg

Våra värdefulla tidskrifter

BLOGG. Då man jobbar inom en organisation som ger ut en medlemstidning är Förbundsarenans nyutkomna rapport Tidskriftsbarometern intressant läsning. Ilona Salonen, t.f. verksamhetsledare på Svenska Hörselförbundet, reflekterar över rapportresultatet och tidskrifternas framtid.Läs mera »
07.09.2022 kl. 11:24
83135_t.jpg

Delta i kurser kring arbetsvälmående i Europa

NYHET. Förbundsarenan har beviljats bidrag för Erasmus+ mobilitetsprogram. Bidraget ger anställda inom förbundsfältet och den fria bildningen möjlighet att delta i fortbildningar i fem europeiska länder under våren 2023.  Läs mera »
06.09.2022 kl. 11:43
83117_t.jpg

Förbundsarenan ordnar sparringgrupp om företagssponsring

NYHET. Förbundsarenan ordnar en sparringgrupp som vid tre tillfällen kommer att träffas på distans och diskutera företagssponsring och paketering av verksamheten. Läs mera »
05.09.2022 kl. 09:14
82991_t.jpg

Tidskriftsbarometern 2022: Finlandssvenska tidskrifter omsätter 10 miljoner i år

NYHET. Tillsammans ger de finlandssvenska tidskrifterna ut 470 nummer per år. Tidskrifterna sysselsätter 180 personer på hel- eller deltid och engagerar dessutom ett stort antal frilansare. Det är för många dags att tänka om gällande betydelsen av tidskrifterna.Läs mera »
29.08.2022 kl. 12:59
82979_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
24.08.2022 kl. 10:55
82830_t.jpg

Fira Östersjön!

BLOGG. Östersjödagen handlar om att fira vårt alldeles egna hemhav men också ta ansvar för dess framtid. Cecilia Nyman, sakkunnig på Marthaförbundet, ger tips på hur du och din organisation kan delta i evenemanget den 25 augusti.Läs mera »
09.08.2022 kl. 15:15
82817_t.jpg

Lyft fram gott ledarskap

NYHET. Mikaela Björklund utnämndes till Årets ordförande 2021 och ser ett stort värde i vandringspriset - det synliggör olika typer av gott ledarskap. Nomineringstiden för Årets ordförande 2022 pågår till den 15 september. Nominera en kandidat och synliggör gott ledarskap.Läs mera »
08.08.2022 kl. 17:01