Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

15.05.2020 kl. 09:56
Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.
På bilden: Anne Peltömäki, deltagare i Mentorix 2019-2020.
Fotograf: Sofia Strömgård
 

Målsättningen med Mentorix 2019-2020 var att erbjuda stöd åt förbundens förtroendevalda. Uppdraget som ordförande eller styrelsemedlem på förbundsnivå är roligt, men ofta också krävande. Intresserade styrelsemedlemmar kunde ansöka om att få en handplockad mentor. Mentorerna valdes enligt adepternas behov och önskemål. Totalt inledde sex adept-mentorpar programmet.

Vi har samlat reflektioner och tankar från några adapter som deltog i programmet. 

Erfarenheter av Mentorix 2019-2020

Anne Peltomäki, ordförande för Finlands Svenska Körförbund och styrelsemedlem i Finlands Svenska Sång- och Musikförbund

- Ordförandeskapet var något jag inte hade erfarenhet av tidigare, så då jag i början kände mig osäker var jag jätteglad över möjligheten att få stöd och kunna bolla tankar med en erfaren mentor. Min mentor har delvis liknande bakgrund som jag har och kände till musikvärlden och körsång, men att hon var ekonom gav en väldigt bra tilläggsvinkel i våra diskussioner.

Ordförandeskapet var något jag inte hade erfarenhet av tidigare, så då jag i början kände mig osäker var jag jätteglad över möjligheten att få stöd och kunna bolla tankar med en erfaren mentor.

Min mentors erfarenheter, förutom att hon är väldigt trevlig, plus vetskapen att om jag skulle ha gått i lås i någon fråga så skulle jag ha kunnat ringa henne gav mig ett bra stöd att komma igång som ordförande. Det var också intressant och belysande att på de gemensamma träffarna få höra de andra deltagarnas synvinklar och kunna se sin egen roll i ett bredare perspektiv, man fastnar så lätt i sina egna tankar.

Alexandra Bruncrona, ordförande för Svenska studerandes intresseförening

- Det var jättenyttigt. Jag fick värdefulla tips, nya perspektiv och svar på konkreta frågor av min mentor. Eftersom det i programmet ingick att vi kom överens om tystnadsplikt så kändes det tryggt att dela med mig av också känsligare information om min organisation till min mentor, det hade jag annars inte kunnat prata om och få hjälp med utanför organisationen. Vi diskuterade förutom praktiska frågor även ledarskap och ordförandeskap. För mig som ny ordförande var det också viktigt att känna att jag talat med någon med erfarenhet om mina idéer och fått försäkran om att de verkar bra innan jag gick vidare med dem inom organisationen.

Jag fick värdefulla tips, nya perspektiv och svar på konkreta frågor av min mentor.

Andreas Kanto, styrelsemedlem i Förbundet Finlands Svenska Synskadade

- Jag har med hjälp av min mentor lärt mig mycket om styrelsearbetet och framförallt vikten av att alla i styrelsen arbetar mot samma mål. Mentorskapet byggde på att jag ville ha personlig utveckling och lära mig om styrelsearbete på en högre nivå än jag tidigare sysslat med. Min mentor har hjälp mig att se möjligheter och gett mig allmän kunskap om hur styrelsearbetet ska framskrida samt att man som enskild styrelseledamot inte kan driva egna ärenden hur långt som helst. Även om styrelser är olika är grunden och principerna för styrelsearbete de samma.

Mentorskapet byggde på att jag ville ha personlig utveckling.

Mentorn har lyft fram riktlinjer och direktiv för hur saker och ting ska fungera och tack vare det har min personliga utveckling varit möjlig. Jag har fått gå i min egen takt. Man ska inte ha allt för höga krav, varken på sig själv eller sin mentor, speciellt när det gäller personlig utveckling ska man inte ta alltför stora steg på en gång.

 Läs mer om Mentorix

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56