Digital delaktighet

08.11.2021 kl. 16:41
ARTIKEL. Har du en person i din närkrets som inte ännu är delaktig i det digitala? Eller kanske du känner någon som skulle ha nytta av att lära sig mer om det digitala? Ta del av tips kring hur du och ditt förbund kan stöda digital delaktighet i samhället.

Text: Maj Ilola
Bild: Joanna Lindén-Montes

Uppdaterad 22.4.2022. 

Har du en person i din närkrets som inte ännu är delaktig i det digitala? Eller kanske du känner någon som skulle ha nytta av att lära sig mer om det digitala? Skulle din organisation vilja erbjuda handledning i det digitala, så att målgruppen skulle kunna delta på digitala evenemang? I andra delen i artikelserien om olika digitala problem och lösningar får du konkreta tips. 

Handledning och stöd för nybörjare  

När någon är ny gällande det digitala behöver man väcka intresse och ge stöd och uppmuntran så att personen kommer igång. Det finns olika broschyrer för dig som vill hjälpa en nybörjare att bli delaktig i det digitala, men också instanser som erbjuder handledning. 

Folkhälsans broschyr Ta med en nybörjare på utflykter till Digitalien riktar sig till dig, som möter äldre personer eller digitala nybörjare i din vardag. Broschyren erbjuder praktiska tips, som du kan använda när du introducerar den digitala världen för en nybörjare. Du hittar material och information om hur du kan hjälpa en nybörjare att ta del av digitalt innehåll och digitala verktyg. Broschyren ska stöda dig och den du handleder när ni ger er ut på en resa i det digitala tillsammans. På projektets hemsida finns även inspirerande videon från olika workshoppar samt information om kurser och workshoppar som Folkhälsan erbjuder. 

Länk till broschyren Ta med en nybörjare på utflykt till Digitalien. 

Länk till Resan till Digitalien-projektets webbsida. 

ENTER ry erbjuder gratis handledning till seniorer med dator- eller telefonrelaterade problem. För tillfället ordnar de handledning på cirka 80 olika ställen i Nyland. ENTER har 190 frivilliga handledare. På hemsidan hittar du kontaktuppgifter till de svenskspråkiga handledningsställena. 

Länk till ENTER ry:s webbplats.

SeniorSurf är en verksamhet inom Centralförbundet för de gamlas väl som uppmuntrar seniorer att bli delaktiga i det digitala, men även organisationer att ordna handledning inom det digitala. SeniorSurf producerar material för handledare och de handledda samt erbjuder konsultation för organisationer. De har också samlat olika ställen som bjuder digistöd på en karta.

SeniorSurf har producerat en publikation som heter De äldre som frivilliga kamrathandledare: Hur inleder man webbhandledning i en organisation? Publikationen innehåller råd och tips för inledande av webbhandledning. Som webbhandledare fungerar kamrathandledare, det vill säga seniorer handleder seniorer. Verksamhetsmodellen får fritt användas i olika organisationer och samfund för allmännyttiga ändamål. 

Länk till SeniorSurfs webbplats. 

Länk till SeniorSurfs broschyr De äldre som frivilliga kamrathandledare: Hur inleder man webbhandledning i en organisation?

eOppiva har gjort en utbildning, Digitalt stöd – Färdigheter för stödgivare, för den som vill bli en digital stödgivare eller arbetar med digistöd i någon form. I utbildningen får du tips på hur du bemöter människor, ledning, nätverkande och hur du utvecklar din egen kompetens. 

Länk till kursen Digitalt stöd – Färdigheter för stödgivare. 

Vill du sköta myndighetsärenden på nätet? Medborgarrådgivningen leder dig till rätt offentlig tjänst och ger råd om hur tjänsterna används.  

Länk till Medborgarrådgivningens webbplats.

Förbundet Finlands Svenska Synskadade erbjuder utbildning och IT-stöd för personer med synnedsättning.

 Länk till FSS webbplats.

Termer och begrepp 

När man är nybörjare inom det digitala kan olika termer och begrepp låta som ett främmande språk. Det kan också vara svårt att känna igen de olika ikonerna. I Lärums IKT-ordlista finns beskrivningar på ord som används inom det digitala. Svenska pensionärsförbundets har gjort en video med tydlig information om olika ikoner på en smarttelefon. 

Länk till Lärums IKT-ordlista.

Länk till Svenska pensionärsförbundets video om ikoner på smarttelefonen.

Användarmanualer för datorer, plattor och smarttelefoner 

Ifall du är ny med att använda tekniken finns det även instruktioner för det. Svenska pensionärsförbundet har en rad kompendier som riktar sig till den som vill lära sig använda dator, pekplatta eller smarttelefon.  

Länk till Svenska pensionärsförbundets kompendier.

Länk till artikel om hur du gör en Andoird-platta eller -telefon nybörjarvänlig.

Utlåning och anskaffning av teknik 

Det finns också personer som är intresserade av att bli delaktiga i det digitala, men inte har de ekonomiska resurserna för att skaffa tekniken. Vissa bibliotek lånar ut teknik som kan användas antingen i biblioteket eller även lånas hem. 

Om man är ovan med tekniken eller helt ny till det digitala kan det också vara svårt att gå till en butik och köpa en apparat. Svenska pensionärsförbundet har sammanställt en lista på vad det kan vara bra att tänka på i sådana fall.  

 Länk till Svenska pensionärsförbundets checklista för när du köper en smarttelefon.

Det finns även flera bra artiklar på Svenska Yles Digiträning om till exempel hur du använder olika applikationer och tjänster samt hur du använder olika funktioner på din apparat. Du kan till exempel lära dig att använda Twitter, Instagram eller Facebook, lära dig hur du kopplar din dator till nätet med telefonen eller hur du använder kortkommandon. 

Länk till Svenska Yles Digiträning.

Läs mer

Artikel: Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

Artikel: Tillgängliga webbsidor fungerar bättre för alla

Artikel: Väss din digitala kompetens

 

Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden, läs mer om projektet här.
86534_t.jpg

Vem är årets ordförande 2023?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas i höst ut för tredje gången till en förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
idag kl. 11:49
86533_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för hösten 2023. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn.Läs mera »
idag kl. 11:24
86499_t.jpg

Tidskriftsombud ska stödja de finlandssvenska tidskrifterna

De finlandssvenska tidskrifterna får sitt första tidskriftsombud då Kim Malmberg i juni inleder sitt arbete på Förbundsarenan. Han ska under tre år arbeta för att förbättra de finlandssvenska tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Läs mera »
22.05.2023 kl. 14:40
86449_t.jpg

Bra planering underlättar då förbundet får en gåva

ARTIKEL. Ett förbund får plötsligt ta emot en testamentdonation eller en annan penninggåva. Det kan vara både välkommet och överraskande. Så vad gör vi med pengarna nu då?Läs mera »
15.05.2023 kl. 08:52
86216_t.jpg

Förbundsrundan ger en bra bild av förbundsfältet

Medlemsenkäten Förbundsrundan har avslutats och svaren kommer nu att analyseras. Notera den 30 augusti i kalendern för då ges rapporten Förbundsbarometern ut. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:37
86215_t.jpg

Bidra till Nordiska ministerrådets visionsarbete

Finlandssvenska förbund och centralorganisationer bjuds in att delta i en diskussion kring det nordiska samarbetet. Vilka aspekter är viktiga för din organisation och dig? Delta på en digital plattform. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:21
86195_t.jpg

Järjestöhopping – nyfiken på hur andra organisationer jobbar?

Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Förbundsarenan lanserar Järjestöhopping för att ge anställda inom finlandssvenska förbund möjligheten att bekanta sig med arbetet och kollegor inom finska organisationer, och vice versa.Läs mera »
03.05.2023 kl. 14:44
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+ mobilitetsprogram. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31