Gemenskap i föreningslivet

29.09.2023 kl. 11:59
BLOGG. Efter ett år på Finlands svenska biblioteksförening kan Michelle Mattfolk konstatera att hon är tacksam för att få jobba med verksamhet som engagerar och bidrar till gemenskap.
Text: Michelle Mattfolk
Foto: Joanna Lindén-Montes
 

Den här veckan landade vår medlemstidning Bibban hos föreningens medlemmar och jag är så otroligt glad och stolt över det här numret. Glädjen och gemenskapen i föreningen lyser igenom redan från pärmbilden och artiklarna lyfter bland annat Finlands svenska biblioteksdagar i Vasa där bibliotekspersonal från hela landet samlades och fick umgås, fortbilda sig och nätverka med varandra.

Många deltagare talade om vikten av gemenskap och hur fint det är att tillhöra ett sammanhang under de här dagarna och hur viktigt det är att få komma samman och prata med andra. Jag som är ny verksamhetskoordinator för föreningen från årsskiftet såg gemenskapen överallt under biblioteksdagarna och ser den också i mycket av det arbete som föreningen gör året runt.

Tänk att få jobba med att föra människor samman och öka gemenskapen bland bibliotekspersonal – det är ju drömjobbet jag har fått!

Vi har en aktiv och härlig styrelse som tar sig an viktiga frågor inom biblioteksfältet, för att stöda exempelvis biblioteksstuderanden eller fortbilda dem som jobbar inom högskolebibliotek. Många av de satsningar som görs ökar gemenskapen bland medlemmarna och de som jobbar ute i våra bibliotek runt om i Svenskfinland.

Tänk att få jobba med att föra människor samman och öka gemenskapen bland bibliotekspersonal – det är ju drömjobbet jag har fått! Och så känns det alla dagar. När man jobbar tillsammans med eldsjälar som alla hjälps åt så blir det fantastiskt.

Förra veckan ordnade föreningen tillsammans med Erte för första gången i Finland kurser i Shared reading för bibliotekspersonal. Intresset var enormt och feedbacken värmer hjärtat. En deltagare sa att det här var det bästa jag varit med om på flera år och en annan att det här fick mig att stanna upp och gå på djupet med litteraturen. Jag deltog själv i kursen och det var verkligen en unik stämning, där man delade sin läsning och sina upplevelser med andra och upplevde gemenskap. Totalt 17 Reader Leader´s, läsledare, utexaminerades efter kurserna och jobbar nu vidare med metoden i Svenskfinland.

En deltagare sa att det här var det bästa jag varit med om på flera år

Just nu planerar vi nästa års biblioteksdagar som kommer att ordnas i Mariehamn 15-17.5.2024 och temat kommer att tangera gemenskap såklart och demokrati. Planeringen får jag göra med en glad och kreativ arbetsgrupp som alla vill jobba för den här saken tillsammans! Vi har också ett spännande webbinarium på kommande den 5.10 med temat AI och högskolebibliotekens verksamhet.

Du som inte ännu känner till föreningens verksamhet kan besöka www.fsbf.fi. Där kan du också läsa det allra nyaste numret av tidningen Bibban. Varmt välkomna med i gemenskapen!

Michelle Mattfolk är specialbibliotekarie Helsingfors stads bokbussar och verksamhetskoordinator för Finlands svenska biblioteksförening.

89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44