Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

20.11.2023 kl. 15:01
NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland.

- Jag är mycket intresserad av Svenskfinlands framtid och Förbundsarenan är en del av den framtiden. Världen blir allt med professionaliserad och det ställs högre krav på förbund och föreningar. Förbundsarenan behövs som stöd för förbunden och är också en central del av strukturerna som upprätthåller det svenska i Finland, säger Linnéa Henriksson. 

Jag är mycket intresserad av Svenskfinlands framtid och Förbundsarenan är en del av den framtiden.

Linnéa Henrikson tar över efter Folkhälsans förbunds förbundsdirektör Viveca Hagmark som varit ordförande åren 2021–2023. Under Viveca Hagmarks ledning har Förbundsarenans verksamhet växt kraftigt och Linnéa Henriksson ser fram emot att leda Förbundsarenan. Som tidigare förbundsaktiv och förtroendevald inom Svenska kulturfonden har hon en hel del tyst kunskap om förbunden och deras omständigheter. 

En aspekt hon funderat kring är digitaliseringen och den brytningstid vi nu står inför då också det digitala samhällets avigsidor diskuteras bredare. 

Jag tror att den digitala pendeln kommer att svänga och att det ansiktslösa får ge vika. Då är det viktigt att civilsamhället är i framkant

- Med större digital mognad kanske vi småningom lär oss vilka digitala lösningar som utgör goda redskap och var det digitala snarare ger oss historielöshet och ansiktslöshet. Jag tror att den digitala pendeln kommer att svänga och att det ansiktslösa får ge vika. Då är det viktigt att civilsamhället är i framkant och också här kan Förbundsarenan stöda förbunden, säger Henriksson. 

Förbundsarenan är en arena för samverkan. Förbundsarenans medlemmar är 68 finlandssvenska förbund och centralorganisationer som tillsammans representerar över en miljon personer. Förbundsarenan stärker förutsättningarna för förbunden att utvecklas och verka enligt sina egna syften och svara mot aktuella behov.  

Övriga i styrelsen år 2024 är Andrea Hynynen (Finlands Svenska Scouter), Malin von Koskull (Folkhälsans förbund), Emelie Möllerström (SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder), Petra Nummelin (Psykosociala förbundet), Otto Simosas (Finlands Svenska Idrott) och Mia Wikström (SLC). Ersättare är Patricia Wessman (FDUV) och Bettina Lindfors (Svenska Lantbrukssällskapens Förbund).  

 

Linnéa Henriksson 

  • Född 1977, gift, tre barn 
  • Bosatt i Ekenäs, uppvuxen i Pargas, sommarstuga i Kronoby och jobbar i Åbo. 
  • PD, universitetslektor vid Åbo Akademi 
  • Forskar i kommuner, särskilt relationen mellan politik och förvaltning, men också i minoritetsförvaltning och bostadspolitik 
  • Kommunalpolitiska uppdrag under 20 år 
  • Medlem i Svenska Kulturfondens olika organ 2008–2019 
  • Kortare och längre erfarenhet av förbunden Svensk Ungdom (förbundssekreterare 1997–2000) och FDUV 
  • Föreningsaktiv sedan 1994, flera olika föreningar 
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45