Testamentdonationer för att stärka civilsamhället

17.06.2024 kl. 09:09
ARTIKEL. Finns det modeller eller lösningar kring testamentsgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av? Det har studerande vid Aalto-universitetet forskat kring denna vår.

Text: Robert Nilsson
Foto: Nadina Vihinen

Förbundsarenan har under våren haft ett samarbete med Handelshögskolan vid Aalto-universitetet. Studerande på Aaltos Capstonekurs i Organizational Analysis använde Förbundsarenan som case kring utmaningar för organisationer i civilsamhället.

Fokus på testamenten

Civilsamhällets utmaningar är många. Organisationer, inklusive många av Förbundsarenans medlemsförbund, lyfter fram att deras ekonomi är en källa till oro. Frågeställningar som hur framtidens finansiering för civilsamhället ska se ut diskuteras flitigt på fältet.

Förbundsarenan koodnerade under under en synlighetskampanj kring testamentgivande – Framtidsgåvan. Testamentdonationer till organisationer i Finland utgör dock en relativt liten del av de donationer som görs till civilsamhället. I våra nordiska grannländer är det fler personer som årligen donerar till organisationer i civilsamhället via testamentdonationer. Detta var en sak som Förbundsarenan önskade att de studerande vid Aalto skulle titta närmare på. Finns det modeller eller lösningar kring testamentgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av?

Testamentdonationer i Norden

Arbetsgruppen som tog sig an uppgiften valde att titta på testamentgivande i Danmark, Finland och Sverige. I arbetet fokuserade gruppen på att jämföra juridiken kring testamentgivande mellan dessa tre länder, att analysera den danska och den svenska modellen kring testamentgivande samt om och hur dessa modeller eventuellt skulle kunna implementeras i Finland.

Analysen pekade på att det finns många likheter mellan de tre undersökta ländernas juridiska ramverk kring testamenten. Skillnaderna som lyftes fram var att i Sverige finns det sedan en längre tid en fond som förvaltar arv till personer som saknar arvingar och testamente, Allmänna arvsfonden. Organisationer i civilsamhället kan sedan söka bidrag från den fonden. I Danmark finns det en modell som bygger på att staten skapat incitament till att ta med organisationer från civilsamhället i testamenten.

Slutsatser

Arbetsgruppen ansåg att det finns ett behov för ett nytt sätt att se på testamentdonationer till organisationer i det finländska civilsamhället. Beslutsfattare i Finland kunde välja att antingen dra nytta av andra redan existerande modeller eller skapa en helt ny egen modell.

Rapporten som arbetsgruppen skrivit visar att en effektivare styrning av testamentdonationer och arv från personer utan arvingar skulle kunna stärka finansieringen av den tredje sektorn och därmed stödja civilsamhällets verksamhet, även med måttliga lagändringar.

Läs rapporten här.