Här samlar vi material och presentationer från till exempel olika nätverksträffar, seminarium och workshops. Allt material är insatt i kronologisk ordning.
Kampanjen Framtidsgåvan pågick från januari till maj 2024. Kampanjen syftade till att fler förbund skulle se möjligheterna kring denna givandeform och att förbunden som deltog tillsammans skulle verka för att fler människor i Finland skulle se att det är möjligt att stöda organisationer också via testamenten. Nu har kampanjen utvärderats och ni kan ta del av utvärderingen via länken nedan.
Framtidsgåvan – centrala resultat och sammanfattning av kampanjen
Vad är ansvarsfullt och hållbart när det gäller ekonomiska tillgångar? Tillsammans med Daniel Nordström från Aktia diskuterades olika lösningar för förbund att förvalta pengar på konton. Var kan pengar sättas istället för på ett vanligt brukskonto? Vilka lösningar finns?
Daniels presentation från träffen
Robbans presentation från träffen
En guide tänkt att fungera som ett stöd till förbund som är intresserade av att jobba med sponsring. Guiden innehåller information om vad sponsring är samt avsnitt med olika saker att tänka på då en organisation arbetar med att identifiera och få sponsorer.
Du kan ladda ned guiden via denna länk.
Vid nätverksträffen om att engagera alumner medverkade Camilla Wardi från Aalto-universtitetet. Vid nätverksträffen presenterade Camilla "Case Hanken" - om Hankens arbete att engagera alumner.
Camillas presentation från träffen
Robbans presentation från träffen
Under hösten 2023 ordnas tre sparringgtillfällen kring den kommande Testamentkampanjen. Allt material från tillfällena laddas upp här efter varje träff.
Här finns länk till presentationen som hölls vid tillfället. Vid träffen talade vi om att samla in pengar utan insamlingslov.
Här finns länk till presentationen som hölls vid tillfället. Presentationen innehåller olika tips till organisationer. Vid träffen talade vi om fundraising trender 2024 och vikten av att tala ännu mer om pengar.
Här finns länk till presentationen som hölls vid tillfället. Presentationen innehåller olika tips till organisationer. Vid träffen talade vi om tips kring sponsring, Tongåvan som resurs för insamling samt E-postens "renässans".
Här finns länk till Powerpointpresentationen som hölls vid tillfället. Presentationen innehåller information om vad Finansieringsfika är samt all för tillfället tillgänglig information om den kommande Testamentkampanjen.
Under hösten 2023 ordnades en sparringgrupp kring tema sponsring och att sälja in sin verksamhet. Här finns en länk till materialet som presenterades vid de tre träffarna i .pdf format.
En artikel i Österbottniska Posten (Svenska Österbottens Ungdomsförbunds tidning) där projektledare Robert Nilsson intervjuas om hur insamlingar funkar.
Små kanslier har små resurser för att jobba kring finansieringskällor, men vad finns det för metoder att hitta nya stiftelser och fonder? Och hur kan små kanslier jobba på nya sätt för att skapa kontakt med till exempel stiftelser? Vilket bakgrundsarbete krävs för att kanske nå framgång gällande nya finansieringskällor?
Tänk er en organisation som står som mottagare av en testamentsdonation eller andra penninggåvor. För de flesta är detta säkert både välkommet och överraskande. Så vad gör vi med pengarna nu då?
Under nätverksträffen gav Catarina Söderström, verksamhetsledare vid Ekonomföreningen Niord, deltagarna en insyn i hur en organisation kan arbeta före och efter en sådan överraskning. Hur kan en organisation som tar emot till exempel en testamentsgåva tänka kring placeringsstrategier? Behövs det ändras något i organisationens stadgar och regler för att kunna sköta placeringen av kapitalet? Vilka regler gäller för hanteringen av organisationens placeringar?
Jubileum är en utmärkt möjlighet att synliggöra verksamheten, men det är också kostsamt. Med insamlingar eller företagssamarbeten i samband med jubileumsår kan förbund sänka kostnaderna och i stället skapa nya kreativa finansieringsmöjligheter.
Under nätverksträffen gav Robert Nilsson, projektledare på Förbundsarenan för projektet Finansieringskällor för förbunden tips på hur man kan samla in pengar i samband med jubileum. Vi fick också höra Tuija Löfgrén, verksamhetsledare på Språkambassadörerna berätta om hur de genom företagssamarbeten och insamlingar ordnade sitt femårs-jubileum i år.
Kan finlandssvenska förbund ta emot testamenten? Hur kan förbund bli ihågkomna i testamenten? Under nätverksträffen diskuterades dels de juridiska frågorna kring testamentdonationer och hur en organisation kan informera om att de kan ta emot denna typ av donationer. Vid träffen medverkade Camilla Sederholm från Natur och Miljö och Matthias Jakobsson från Förbundet Finlands Svenska Synskadade. Båda med unika erfarenheter då det gäller testamentdonationer. Läs artikel om träffen här!
Under seminariet var Pia Tornikoski, generalsekreterare vid VaLa ry och Johan Wennström, Managing Director vid Brakeley Nordic inbjudna som talare. Pia talade under sin presentation om hur VaLa kan vara en resurs för organisationer i tredje sektorn, gick kort genom de juridiska förutsättningarna för penninginsamlingslov samt presenterade utdrag ur en rapport om givarmekanismer i Finland. Johan gav tips på hur en organisation kan nå framgång med sin fundraising utifrån ett antal konkreta exempel.