Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.

Text: Mari Pennanen Foto: Joanna Lindén-Montes

Civilsamhällets betydelse är stor. Den sammanlagda effekten av det föreningar, förbund och enskilda individer gör för ett ideellt syfte är hisnande. Jag tror inte jag behöver påpeka det för er som är med i någon organisation och ser hur saker som görs tillsammans har betydelse för enskilda och för samhället.

En aspekt som är väldigt viktig men som man kanske inte så ofta tänker på, är att verksamheten inom förbund och föreningar bygger tillit. Att Finland är världens lyckligaste land kunde vi läsa i rubrikerna för en tid sedan. Andra utredningar visar att vi hör till de bästa i klassen när det gäller graden av korruption i samhället. Finland är ett tryggt land på många sätt. Människorna litar på varandra och tror överlag gott om varandra. Och en orsak till detta är det livliga, välmående civilsamhället.

Ola Segnestam Larsson, forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, lyfte fram den här aspekten under Styrelsedagarna 2019, då han föreläste för förbundens styrelser om att leda med ideologi. I föreningar gör personer med olika bakgrund saker tillsammans. En biprodukt är att vi bygger tillit. Genom att vi i föreningar lär oss lita på varandra då vi träffar människor vi inte känner och gör saker tillsammans byggs den existentiella tilliten till andra människor. Det leder till färre konflikter och bidrar till den ekonomiska tillväxten. Tilliten kan fortsätta växa till sig. Det är möjligt just för att organisationerna fungerar som de gör och erbjuder en arena för socialt kapital.

Och varför ska vi tänka på detta? När man är mitt inne i något, oberoende om det är budgeteringsprocesser, planering av vårens verksamhet, styrelsens strategidiskussioner eller kaffekokning inför mötet, så glömmer man lätt bort varför man gör det man gör. Speciellt om något inte går bra och känns motigt. Men genom att lyfta blicken och komma ihåg att det man gör är en del av något mycket större, så får saker rätta proportioner. Alla vi inom förbundsvärlden och civilsamhället är alltså sådana som bygger tillit i samhället. Tänk på det imorgon då du vaknar.

 

Dessutom: Förbundens styrelser och anställda kommer inom kort att få möjlighet att ta del av en webbkurs där Ola Segnestam Larssons föreläsning på Styrelsedagarna ingår. Håll ögonen öppna!

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom Svenska studieförbundet och de 64 medlemsförbunden.