Förbundsarenans riksdagsvalsprogram

NYHET. Utan aktiva organisationer i civilsamhället stannar Finland. Förbundsarenan har tillsammans med sina medlemsorganisationer tagit fram ett riksdagsvalsprogram som belyser betydelsen av ett levande demokratiskt civilsamhälle.

Livskraftiga medborgarorganisationer bidrar till ett demokratiskt och hållbart samhälle. Medborgarorganisationerna ger personer möjligheter till ett meningsfullt engagemang samt stärker trygghet och förtroende i samhället, vilket bidrar till en positiv samhällsutveckling. Därför måste lagstiftning och finansiering främja verksamhetsförutsättningarna för medborgarorganisationerna.

Speciellt under coronapandemin har betydelsen av civilsamhället lyfts fram. Arbetet inom förbund och föreningar är långsiktigt och bör så vara. Under pandemin har civilsamhället visat prov på flexibilitet och professionalitet och många förbund och föreningar har tagit ett stort ansvar för att möta medborgarnas behov av stöd och hjälp.

Under de senaste åren har det tydligt framkommit att civilsamhällets roll och engagemang varit, och är, avgörande för att minska på klyftor i samhället och motverka ensamhet. Civilsamhället bidrar med förebyggande åtgärder som både leder till välmående hos olika målgrupper och betyder färre kostnader senare. För att förbund och föreningar ska kunna jobba långsiktigt och målmedvetet för att möta behov i samhället och ge människor möjlighet till meningsfullt engagemang behövs en tillräcklig och långsiktig finansiering. För att civilsamhällets livskraft ska bevaras behöver organisationernas autonomi garanteras.

Förbundsarenan vill därför att: 

  • skäliga statsbidrag till organisationer i civilsamhället ses som en investering för välmående, delaktighet och demokrati. För att stärka förbundens och organisationernas autonomi och för att de ska kunna göra insatser där det behövs riktas en större andel av finansieringen till verksamhetsbidrag snarare än projektbidrag.
  • dialog och aktivt samarbete mellan civilsamhället och det offentliga förstärks och utvecklas. Medborgarorganisationerna är en resurs för hela samhället och organisationernas kompetens måste bättre tas tillvara även i planering och lagberedning. Processer kring att ge organisationer utrymme och möjlighet att bli hörda måste förbättras så att även organisationer med små resurser ges möjlighet att delta och bidra.
  • medvetenheten om civilsamhällets betydelse ökas genom att rikta mer anslag till forskning om civilsamhället. Det är viktigt att öka växelverkan mellan forskare och medborgarorganisationer och att forska i civilsamhällets bidrag till samhället för att konkretisera betydelsen och stöda utvecklingen av verksamheten. 

Många organisationer - många möjligheter!

 

 Länk till PDF.