Att vara en del av något stort

02.09.2020 kl. 13:12
INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.

Text: Mari Pennanen

Dramatiska nyheter gällande bidrag och understöd som ser ut att skäras ned. Verksamhet som inte heller nu till hösten kan fortsätta som före coronaviruset slog till. Jag hör om en stor ovisshet om vad dessa förändringar för med sig för enskilda individer inom organisationerna, för organisationerna och olika former av verksamhet när jag pratar med personer i förbundsvärlden.

Samtidigt är många vana vid osäkerhet, eftersom en av tredje sektorns styrkor är att kunna reagera snabbt, planera om och ändå jobba för sitt syfte. Men läget nu är annorlunda då det mesta ruskas om på ett för oss obekant sätt och jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är bekymrad.

Trots mycket osäkerhet och farhågor hör, ser och känner jag också av iver, förändringsvilja och utvecklingsglädje. Igen en av styrkorna i förbunden – de bygger på engagemang för ett gemensamt syfte. En verksamhetsledare brukar jämföra ett förbund med ett stort fartyg – det går inte så där bara att stoppa fartyget eller att ändra kursen väldigt mycket, utan fartyget stävar på mot de gemensamt uppsatta målen. I vissa fall vare sig man vill eller inte.

Nu krävs det kursändringar inom många förbund, eller finns möjligheter till kursändringar som man också kan se det. För att dessa ska bli de rätta är det många involverade och det finns strukturer och processer för detta. Det är också lättare att fatta rätta beslut om man lyfter blicken lite högre och funderar lite längre framåt. Det kommer en tid också efter coronaviruset, och vi vet inte ännu hur samhället ser ut då. Men på väg mot en oviss framtid kan vi ändå vara trygga i att våra organisationer håller. Med fokus på syftet kan vi lita på att strukturerna och överenskomna processer bär organisationen framåt, så länge engagemanget finns i grunden. Skeppet fortsätter, med de kursändringar vi gemensamt kommer överens om.

Att stanna upp och reflektera är hälsosamt. Var är jag och min bit i helheten just nu, var är organisationen nu? Hur långt har vi kommit, vad är på gång, vart vill vi? Hisnande. Spännande! Också här kan förbundens anställda och förtroendevalda har stöd och nytta av varandra. Till exempel via Förbundsarenans nätverk där du kan få kollegialt stöd.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

Läs också

Ingången: De finlandssvenska förbundens röster

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

75408_t.jpg

Det händer på svenska

NYHET. Förbundsarenan har deltagit i ett projekt för att ge föreningslivet synlighet. Nu har föreningsmagasinet Det händer på svenska kommit ut. Magasinet handlar om föreningsliv i Helsingfors och Vanda.Läs mera »
02.11.2020 kl. 15:04
74196_t.jpg

Så här engageras nya medlemmar

ARTIKEL. Svenska pensionärsförbundet utnämndes till Årets förbund 2020 på grund av förbundets goda insats för att öka medlemsantalet och engagera nya medlemmar. Nu delar de med sig av sina tips för lyckad medlemsrekrytering.Läs mera »
23.07.2020 kl. 18:51
72965_t.jpg

Förbundsverksamhet på distans

INGÅNGEN. Evenemang ställs in eller skjuts fram. Möten ordnas på distans. Verksamhet formas om. De finlandssvenska förbunden har liksom resten av världen snabbt fått lov att anpassa sig till en annorlunda vardag. Även i undantagstider är engagemanget avgörande.Läs mera »
02.04.2020 kl. 11:52
71321_t.jpg

Webbkurs: Förtroendevalda i civilsamhället

NYHET. Svenska folkskolans vänner och Svenska studieförbundet erbjuder förbundens styrelser och anställda en unik webbkurs om civilsamhället och dess betydelse.Läs mera »
03.12.2019 kl. 13:24
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
70660_t.jpg

Den spännande jakten på nya medlemmar

PÅ BORDET. Varför måste en förening alltid ha ett växande medlemsantal? Den frågan ställer många föreningsaktiva när Patrick Ragnäs besöker deras förening i egenskap av ombudsman på Svenska pensionärsförbundet.Läs mera »
04.10.2019 kl. 08:19
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35