Det händer på svenska

02.11.2020 kl. 15:04
NYHET. Förbundsarenan har deltagit i ett projekt för att ge föreningslivet synlighet. Nu har föreningsmagasinet Det händer på svenska kommit ut. Magasinet handlar om föreningsliv i Helsingfors och Vanda.

Magasinet innehåller både info om många aktiva föreningar i Helsingfors och Vanda liksom artiklar med föreningsanknytning. Dessutom finns det plocksidor för alla intresserade av svenskspråkig föreningsverksamhet.

Det händer på svenska postas till alla hem i Helsingfors och Vanda där minst en person är registrerad som svenskspråkig. Magasinet kan också läsas här: issuu.com/norromstan

Bakom magasinet står organisationerna Norr om Stan, Föreningen Luckan, Förbundsarenan och Sydkustens landskapsförbund.

Magasinet har möjliggjorts genom finansiering från Stiftelsen Tre Smeder, Aktiastiftelsen i Vanda, Svenska folkskolans vänner, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Föreningen Konstsamfundet, Waldemar von Frenckells stiftelse och Svensk Förening i Åggelby.

Ur innehållet:

Katja Salojärvi: ”För att traditioner, utrymmen, föreningsaktiva, hugade klubbdeltagare, språktörstiga invandrare, flerspråkiga barn och gemenskaps- eller hobbysökare i alla åldrar ska hitta varandra, ville vi ge ut en gammaldags hederlig pappersprodukt. En både informativ och inspirerande källa till föreningskunskap, som förhoppningsvis blir långlivad. Samtidigt vill vi skapa en gemensam grund att bygga vidare på: vad kan, vill och bör göras tillsammans? Hur har de gjort som lyckats hålla igång, med verksamhet och aktiva? Vad kan vi lära av varandra, och hur kan vi hjälpas åt? Dessa frågor ser vi fram emot att bearbeta tillsammans, på svenska!”

Matias Österberg: ”I många föreningar är bildningsaspekten systematiskt införlivad som en del av verksamheten och det finns en skicklighet i att skapa tillfällen för både lärande, fortbildning och självförverkligande.”

Föreningslivets betydelse för samhällsutveckling och demokrati synliggörs ofta. Men hur kommer bildningsaspekten fram på ett mer personligt plan? Vad är det en lär sig genom att vara engagerad i ideella föreningar? Vi frågade några föreningsaktiva.

Karl Norrbom: ”Idag, många år efter flytten, blir jag lite stött när jag hör hur yngre svensk- och tvåspråkiga visar föga intresse för föreningslivet. Samtidigt, ju äldre jag blir, tenderar jag vifta bort det som ungdomlig ansvarslöshet. Mycket - alldeles avgörande mycket av samhället (det finlandssvenska) - bärs ju upp av föreningarna.”

Bland föreningsmänniskor hör man ofta att det är svårt att hitta frivilliga för olika förtroendeuppdrag och att medlemsantalen dalar. Samtidigt är det tydligt att just föreningsliv behövs för att både individer och samhälle ska må bra. Hur ska föreningar göra för att hänga med? Mari Pennanen har skrivit om det.

Läs magasinet online här

 

74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12
74196_t.jpg

Så här engageras nya medlemmar

ARTIKEL. Svenska pensionärsförbundet utnämndes till Årets förbund 2020 på grund av förbundets goda insats för att öka medlemsantalet och engagera nya medlemmar. Nu delar de med sig av sina tips för lyckad medlemsrekrytering.Läs mera »
23.07.2020 kl. 18:51
72965_t.jpg

Förbundsverksamhet på distans

INGÅNGEN. Evenemang ställs in eller skjuts fram. Möten ordnas på distans. Verksamhet formas om. De finlandssvenska förbunden har liksom resten av världen snabbt fått lov att anpassa sig till en annorlunda vardag. Även i undantagstider är engagemanget avgörande.Läs mera »
02.04.2020 kl. 11:52
71321_t.jpg

Webbkurs: Förtroendevalda i civilsamhället

NYHET. Svenska folkskolans vänner och Svenska studieförbundet erbjuder förbundens styrelser och anställda en unik webbkurs om civilsamhället och dess betydelse.Läs mera »
03.12.2019 kl. 13:24
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
70660_t.jpg

Den spännande jakten på nya medlemmar

PÅ BORDET. Varför måste en förening alltid ha ett växande medlemsantal? Den frågan ställer många föreningsaktiva när Patrick Ragnäs besöker deras förening i egenskap av ombudsman på Svenska pensionärsförbundet.Läs mera »
04.10.2019 kl. 08:19
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35