Tips för att hitta många olika slags stiftelser och fonder

19.06.2023 kl. 10:58
BLOGG. Hur kan en organisation hitta nya stiftelser/fonder som möjligen skulle kunna understöda just deras verksamhet? Ett sätt är att utveckla en metod för kartläggning av potentiella finansiärer.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

"Hur kan vi hitta en stiftelse som kan tänka sig att understöda just den här typen av projekt som vi nu kommer att ha?"  Den här frågan, eller variant av denna, har jag fått många gånger.

Jag tror på att dela information och kunskap. Jag tror att genom att vi organisationer inom civilsamhället aktivt stöder och hjälper varandra så kommer vi att kunna hjälpa fler människor och nå bättre resultat. Detta gäller också finansieringskällor. Vi borde bli bättre på att dela information om och kring finansieringskällor med varandra. Det gäller inte bara vilka finansieringskällorna är utan också metoder för att identifiera nya källor till finansiering.

Så då blir frågan hur - hur kan vi hjälpa varandra med detta? Jag tänkte därför börja med att dela mina egna erfarenheter och hur jag arbetar för att hitta stifeltser och fonder.

Jag tror att genom att vi organisationer inom civilsamhället aktivt stöder och hjälper varandra så kommer vi att kunna hjälpa fler människor och nå bättre resultat. Detta gäller också finansieringskällor.

1. Ta del av andra organisationers verksamhetsberättelser

Jag läser ofta andra organisationers årsberättelser eller verksamhetsberättelser. Många organisationer samlar i dessa berättelser namn på sina finansiärer. Ofta ser jag namn på olika stiftelser och fonder som för mig är obekanta. Jag samlar dessa för mig obekanta finansiärer och därefter vidtar ett sökarbete.

Sökarbetet brukar jag lägga upp på så vis att först använder jag den klassiska sökmotorn Google och ser vilken information kan jag få fram genom att helt enkelt googla namnet. Därefter brukar jag köra kontrollsökningar av det aktuella namnet via Finders sökmotor.

Via Finder går det ibland att få fram aningen mer information än vid en vanlig Google-sökning. Efter det så kör jag oftast en koll via YTJ:s företags- och organisationssökning. I YTJ använder jag oftast namnsökningen för att jobba mig framåt till den aktuella potentiella finansiären.

Slutligen brukar jag använda Patent- och registerstyrelsens informationstjänst.

Via dessa sökvägar går det att hitta flera olika finansieringskällor, framför allt sådana som kanske inte nödvändigtvis hittas via traditionella ställen som till exempel Fyrk.fi.

2. Prenumerera

Det finns en hel del stiftelser och fonder som väljer att annonsera om möjligheter att söka pengar via dem endast via dagspressen. Exempelvis via KSF Media eller HSS Media. Så ett tips för organisationer är att överväga en prenumeration på någon av dessa för att på så vis inte missa potentiella finansieringskällor.

3. Nätverka

De egna nätverken sitter ofta på mycket värdefull information, också om finansieringskällor. Använd era nätverk då det gäller att hitta nya finansieringskällor. Förbundsarenan är ett exempel på en instans att vända sig till om ni har funderingar kring just detta.

I detta sammanhang vill jag också passa på att flagga för Stiftelsernas förbund. Stiftelsernas förbund har i skrivande stund 227 medlemmar. På sidan finns också en länk till deras egen sökmotor, där du till exempel kan kolla vilka utlysningnar som just nu är öppna. Där kan det löna sig att botanisera.

För mig är det helt klart så att genom att bygga upp en sådan här typ av förfarande eller metodik så har arbetet med att hitta olika finansiärer som passar organisationens syfte ökat. Men det som framför allt hjälpt mig framåt genom åren har varit att öppet tala med andra organisationer om och kring egna erfarenheter. Vi borde alltså tala mer om våra olika källor till finansiering.

I bloggen Finansieringsfunderingar reflekterar, analyserar och informerar Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson kring finansiering inom civilsamhället, och i synnerhet bland de finlandssvenska förbunden.

 Läs mer om projketet Finansieringskällor för förbunden

 

91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:14
90884_t.jpg

Testamentdonationer – dags för reform i Finland?

BLOGG. Testamentdonationer är ett sätt att stöda civilsamhället. Med reformer skulle det stödet kunna både underlättas och ökas. Läs mera »
09.09.2024 kl. 13:54
90225_t.jpg

Fokus på kärlek inom fundraising

BLOGG. Att lägga fokus på kärlek för att få fler donationer? Projektledare Robert Nilsson bloggar om tankar efter seminarium där de senaste trenderna och forskningen kring fundraising presenterades.Läs mera »
30.05.2024 kl. 09:04
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:07
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
88741_t.jpg

Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.Läs mera »
22.01.2024 kl. 10:48
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13