Coronaårets bokslut

03.12.2020 kl. 15:04
PÅ BORDET. Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev Malin Lindholm på Svensk ungdom i slutet av november en ansökan till en fond. Här reflekterar hon kring frågan om coronapandemin inverkat på verksamhet och hur.

Text: Malin Lindholm, Foto: Sofia Jern

Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev jag i slutet av november en ansökan till en fond. I ansökan frågades om coronapandemin inverkat på vår verksamhet och om ja, hur? Svaret på den första frågan? Lätt, ja. Följdfrågan var däremot inte lika enkel. Visst har inverkan varit stor då evenemangen sker online och vi jobbar distans. Men om vi gräver lite djupare – vad tar vi me oss från året? Till ett hållbart ledarskap hör att stanna upp och reflektera över vad man lärt sig på vägen. Så jag passade på och sammanfattade några insikter från coronaåret, genom fraser som under året frekvent använts på Svensk Ungdom.

– Du e på mute.

Distansmöten. Möjligheten att delta i möte från hemmasoffan, drömmen! Har planeringen varit mindre lyckad sitter du vid Zoom flera timmar i sträck och undrar när det blev mörkt ute. Nyckeln till att lyckas med distansmöten är att före mötet känna igen vilken roll man har. Leder man mötet ska mål och agenda vara klara före man ansluter till mötet. Ska man komma med visioner och idéer behövs en kort paus före mötet, för att komma i rätt mindset. Ska man bara lyssna är det kanske dags för en promenad eller lite hemmasysslor.

– Går på en lunchpromme, nås på telefon om något akut.

Vår personal har möjlighet att motionera på arbetstid, vi ökat kunskapen arbetsergonomi och aktivt lyft fram de tjänster företagshälsovården erbjuder. En investering i personalens arbetsvälmående stöder arbetsförmågan på lång sikt. Vi vet också att sjukledigheter kan ha betydande mentala, sociala och ekonomiska konsekvenser för arbetsplatsen.

– Jag har en sån coronadipp idag.

Nu om någonsin har det blivit tydligt att människan är en helhet; hur vi har det utanför jobbet har en inverkan på vårt arbete. När jobbet till en högre grad sker hemifrån blir det väldigt tydligt att situationen hemma påverkar din arbetsinsats och ditt arbetsvälmående. Man kommer långt med förståelse, empati och ärlig kommunikation om hur alla inom teamet mår.

– Jee, jag fick en kandidat!

Sedan våren har vi på SU jobbat aktivt med att uppmuntra unga att kandidera i kommunalvalet 2021. Vi är otroligt glada och stolta för att vi samlat ihop ett stort gäng taggade unga som vill engagera sig och påverka. En betydande orsak till att människor inte engagerar sig eller kommer med är att ingen någonsin frågat. Trots att coronapandemin mer eller mindre svängt upp och ner på vardagen ska vi inte sluta fråga, människans behov av gemenskap och något betydelsefullt att göra är precis lika stort som förut.

– Så bra jobbat!

Vad är det som blir under strecket, den största insikten från året? Trots coronapandemin kan vi fortfarande förverkliga våra värderingar och varje dag jobba för att ungas röst ska höras. Vårt arbete tar inte slut fast vi lever med en pandemi, egentligen känns vår verksamhet ännu viktigare. Det om något känns betydelsefullt i denna underliga värld.

 

Malin Lindholm är den del av #supersonalen och förbundssekreterare på Svensk Ungdom. Hon är ledare, evig optimist och en riktig julperson, och får i sitt jobb använda alla dessa egenskaper.

 

Läs också

På bordet: Hur har vi lyckats som samarbetsförbund? av Ilona Salonen

På bordet: Nätverk viktigast av allt av Siru Lönnqvist

85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48