Tips för ett mer engagerat civilsamhälle

30.07.2024 kl. 10:29
ARTIKEL. Hur ser framtidens engagemang ut? Hur kommer medlemskap att se ut och hur kan förbund och föreningar engagera nya medlemmar? Engagerade studerande lyfter fram hur vi gör människor delaktiga.

Text och foto: Nadina Vihinen

Förbundsarenan har under våren haft ett samarbete med Handelshögskolan vid Aalto-universitetet. Studeranden vid Capstone-kursen Organizational Analysis har använt Förbundsarenan som utgångspunkt i studier kring utmaningarna för organisationerna i civilsamhället.

En utmaning vi lyfta fram handlade om det förändrade engagemanget. Utmaningen med att engagera såväl gamla som nya medlemmar är något flera medlemsförbund lyft upp i den senaste Förbundsbarometern.

Föreningsaktivitet förenar nytta med nöje

Den fjärde sektorn, med lösare former av engagemang och digitala rörelser som #MeToo och #BlackLivesMatter, växer och erbjuder andra former för engagemang som för en del är mer attraktiva än traditionella föreningar. Trots detta söker många fortfarande gemenskap i föreningar och förbund.

Gruppen med studerande vid Aalto-universitetet som jobbade kring detta tema gav flera förslag hur man kunde locka fler medlemmar och frivilliga till föreningar:

  • Lyft fram de personliga fördelarna med föreningsaktivitet, som positiva hälsoeffekter, nätverk och arbetslivserfarenhet.
  • Validera frivilligas kunskaper, exempelvis genom intyg eller samarbete med läroinrättningar för studiepoäng.
  • Ha enkel åtkomst till information om medlemskap och frivilligarbete, tydligt beskriva förväntningar, förmåner och effekter av engagemang.

Hot mot delaktighet och hur man undviker dem

Arbetsgruppen identifierade även flera hot mot delaktighet och gav förslag på hur man kan motverka dem:

  1. För bred verksamhetsbild: En specifik och tydlig vision skapar engagemang.
  2. Otydliga krav: Klargör vilka förhandskunskaper som krävs och tidskrav, samt erbjud stöd och utbildning.
  3. Oklart vad man bidrar till: Visa tydligt effekterna av frivilligas insatser.
  4. Otacksamt slitgöra? Var tydlig med uppgifter och förmåner, tacka alltid för insatsen och visa de sociala och hälsomässiga fördelarna.
  5. Stel och gammaldags organisation: Var öppen för nya idéer och undvik att fastna i traditioner.
  6. Ekonomin: Hantera osäkra och ojämna intäkter genom att diversifiera inkomstkällorna och samarbeta med andra organisationer.

Vägen framåt

För att öka engagemanget inom civilsamhället bör vi utnyttja våra styrkor och vara öppna för utveckling. Utbildning för förtroendevalda kan skapa förutsättningar för framsteg. Då styrelsen känner sig säker i sitt uppdrag och har en klar bild av arbetet, mår organisationen bra och engagerar sina medlemmar.

Arbetsgruppen med studerande vid Aalto-universitetet ansåg även att föreningar bör fokusera på aktiviteter för medlemmar och målgrupp istället för administration. Nätverkande och delade resurser kan utveckla organisationen utan att belasta ekonomin. Samarbete ger frihet och föder engagemang.

För civilsamhällets överlevnad är inkluderande verksamhet avgörande. Genom att öppna upp för finskspråkiga och invandrare kan organisationen få nya insikter och innovativa lösningar.

Läs rapporten här.

Rapporten innehåller också en sexstegsmodell för en kampanj med mål att få nya medlemmar (bilaga 1-2, s. 17-20) och en guide för förtroendevalda (bilaga 4, s. 22-31).
 

Förbundsarenan ordnar nätverksträffar kring tvåspråkighet samt mångkulturellt och inkluderande arbete under hösten 2024.