Text: Mari Pennanen
- Det finns ingen lag på att ett förbund måste ha en ekonomistadga eller något motsvarande, men vissa förbund kan ha inskrivet i sina stadgar att man ska ha ett dylikt dokument, säger Stefan Andersson, ekonom och en av SFV:s föreningsexperter.
- En förvaltningsstadga eller arbetsordning inkluderar förutom ekonomi vanligen också föreningens beslutsprocess och arbetsfördelning mellan styrelse och tjänstemän, medan det i en ekonomistadga endast står om hur ekonomin sköts, säger Stefan Andersson.
Han rekommenderar att man samlar all info på ett ställe så att man inte behöver söka på flera ställen, men samtidigt poängterar han att man med dylika dokument ska utgå från behov.
- Vad behövs i just detta förbund? Om man till exempel sköter hela processen elektroniskt är det bra att beskriva hur det går till. Det är också bra att ta med hur anskaffningar sköts, vem som godkänner vilka kostnader och hur man gör gällande offerter och anställningar, säger Stefan.
Förbundsekonomerna hade i mars en träff med temat ekonomistadgor. Stefan Andersson från SFV deltog och inledde träffen. Deltagarna hade på förhand skickat in sitt förbunds ekonomistadgor, så på träffen kunde vi även se på flera olika konkreta exempel. De samlade förbundsekonomerna konstaterade att det är skäl att se över sitt förbunds dokument då och då. Då man gör en ekonomistadga, eller uppdaterar den gällande, lönar det sig att se på olika exempel hur andra förbund gör, men sedan inte endast kopiera någon annan modell rakt av utan verkligen fundera utgående från egna behov.
- Det lönar sig också att formulera dokumentet så att man inte hela tiden behöver uppdatera det, speciellt om det är medlemsmötet som godkänner ekonomistadgan. I så fall kan man skriva in vilka delar som styrelsen kan ändra på, säger Stefan Andersson.
Exempel på ekonomistadgor:
Finlands Svenska handikappförbund